Przepisy Extra

Śmietankowe serce na herbatnikowym spodzie

To fajny pomysł na słodki, walentynkowy deser - czyli ciasto w kształcie serca :) Taki efektowny i zmysłowy deserek uświetni cały Walentynkowy dzień.

Duże słodkie serce, a na nim małe czerwone, przezroczyste i apetyczne serduszka! Taki deser idealnie sprawdzi się w Walentynki :)

Jest to ciasto na zimno, a prezentuje się tak: na kakaowo-herbatnikowym spodzie położona jest słodka śmietankowa masa, a na niej ułożone są galaretkowe serduszka - całość pięknie się prezentuje! Czytaj więcej

Deser jest łatwy do przygotowania, nie drogi i smaczny. Każdy da radę go przygotować. Jest idealny do kawusi z naszą Walentynką! Cieszy swoim widokiem, kusi swoim kształtem, a jak smakuje?! :)

Także po romantycznej walentynkowej kolacji przychodzi czas na rozkoszny, rozpływający się w ustach deser, a ten nadaje się wręcz idealnie... :)

Smacznych i słodkich Walentynek!

Składniki:

Herbatnikowy spód:
10 dag kakaowych herbatników
5 dag masła
2 łyżki mleka
1 łyżka Napoleona
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
aromat migdałowy
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
olej

Sposób wykonania:

Kakaowe herbatniki pokruszyć i przełożyć do garnka. Dodać masło, mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się roztopi. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać Napoleona i wymieszać.

Formę w kształcie serca posmarować olejem, przełożyć herbatnikowe ciasto i wyrównać ręką, lekko uciskając. Włożyć do lodówki na około 60 minut.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Dodać letnią żelatynę, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować.

Ostrym nożem oddzielić herbatnikwoy spód od ścianek formy i obracając formę do góry dnem (rękę trzymamy na cieście) delikatnie wyciągnąć spód z formy. Później włożyć go ponownie do formy (wyciągamy go teraz po to, żeby potem nie było problemu z wyciągnięciem spodu z wysokiej i zamkniętej formy).

Wewnętrzne ścianki formy jeszcze raz cienko posmarować olejem, wyłożyć masę śmietankową i wyrównać. Włożyć do lodówki na około 2 godziny, aby masa śmietankowa dobrze stężała.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i wylać do płaskiego naczynia. Stężałą galaretkę delikatnie wyciągnąć i foremką wykrawać małe serduszka.

Ostrym nożem delikatnie oddzielić masę śmietankową od ścianek formy, następnie obrócić formę i w podobny sposób jak herbatnikowy spód, wyciągnąć całe serce. Położyć go na duży talerz, a wierzch serduszka udekorować małymi serduszkami – i deser dla naszej Walentynki gotowy!

Smacznego :)

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gumowiec
Komentarze do przepisu:
Super pomysł na słodki poczęstunek i do tego prosty do wykonania dla swojej Walentynki, robiłam w tamtym roku i w tym też zamierzam. Ja masę śmietankową polałam jeszcze polewą z białej czekolady - mówię Wam rewelacja!
Julka [2019-01-30 22:43:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.