To fajny pomysł na słodki, walentynkowy deser - czyli ciasto w kształcie serca :) Taki efektowny i zmysłowy deserek uświetni cały Walentynkowy dzień.
Duże słodkie serce, a na nim małe czerwone, przezroczyste i apetyczne serduszka! Taki deser idealnie sprawdzi się w Walentynki :)
Jest to ciasto na zimno, a prezentuje się tak: na kakaowo-herbatnikowym spodzie położona jest słodka śmietankowa masa, a na niej ułożone są galaretkowe serduszka - całość pięknie się prezentuje! Czytaj więcej
Deser jest łatwy do przygotowania, nie drogi i smaczny. Każdy da radę go przygotować. Jest idealny do kawusi z naszą Walentynką! Cieszy swoim widokiem, kusi swoim kształtem, a jak smakuje?! :)
Także po romantycznej walentynkowej kolacji przychodzi czas na rozkoszny, rozpływający się w ustach deser, a ten nadaje się wręcz idealnie... :)
Smacznych i słodkich Walentynek!
Kakaowe herbatniki pokruszyć i przełożyć do garnka. Dodać masło, mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż masło się roztopi. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać Napoleona i wymieszać.
Formę w kształcie serca posmarować olejem, przełożyć herbatnikowe ciasto i wyrównać ręką, lekko uciskając. Włożyć do lodówki na około 60 minut.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Dodać letnią żelatynę, kilka kropli aromatu migdałowego i razem zmiksować.
Ostrym nożem oddzielić herbatnikwoy spód od ścianek formy i obracając formę do góry dnem (rękę trzymamy na cieście) delikatnie wyciągnąć spód z formy. Później włożyć go ponownie do formy (wyciągamy go teraz po to, żeby potem nie było problemu z wyciągnięciem spodu z wysokiej i zamkniętej formy).
Wewnętrzne ścianki formy jeszcze raz cienko posmarować olejem, wyłożyć masę śmietankową i wyrównać. Włożyć do lodówki na około 2 godziny, aby masa śmietankowa dobrze stężała.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i wylać do płaskiego naczynia. Stężałą galaretkę delikatnie wyciągnąć i foremką wykrawać małe serduszka.
Ostrym nożem delikatnie oddzielić masę śmietankową od ścianek formy, następnie obrócić formę i w podobny sposób jak herbatnikowy spód, wyciągnąć całe serce. Położyć go na duży talerz, a wierzch serduszka udekorować małymi serduszkami – i deser dla naszej Walentynki gotowy!
Smacznego :)