Aronie opłukać, osuszyć i zamrozić na 24 godziny (można użyć tez mrożonych np. z zeszłego roku). Śliwki opłukać, wypestkować i przekroić. Winogrona opłukać i osuszyć.
Do garnka przełożyć aronie, śliwki i winogrona. Wsypać cukier i wlać wodę. Całość razem wymieszać i zagotować. Następnie gotować na małym ogniu przez około 20 minut, następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień owoce dokładnie odcisnąć z soku (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach), a następnie sok przecedzić przez gazę.
Do czystego soku dodać sok z cytryny i wymieszać. Słoiczki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Następnie przelać do nich sok, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 200 ml pysznego i zdrowego soku.
Smacznego.