Solę opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około 30 minut.
Na płytki talerz wsypać bułkę tartą, mąkę owsianą i pomidory w proszku. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego imbiru, bazylii, soli morskiej i czarnego pieprzu. Razem dokładnie wymieszać. Do drugiego talerza wybić jajko i rozmieszać widelcem.
Rybę obtoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w pomidorowej panierce. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym klarowanym maśle.
Podawać na ciepło z młodymi ziemniaczkami z dodatkiem koperku i surówką z kiszonej kapusty.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.