Przepisy Extra

Sola w pomidorowej panierce

Składniki:

1/2 kg ryby soli (ok. 6 sztuk)
sok z cytryny
1 jajko
Pomidorowa panierka:
6 łyżek bułki tartej
3 łyżki mąki owsianej
1 łyżka pomidorów w proszku
ostra papryka w proszku
mielony imbir
bazylia
sól morska
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Solę opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na około 30 minut.

Na płytki talerz wsypać bułkę tartą, mąkę owsianą i pomidory w proszku. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego imbiru, bazylii, soli morskiej i czarnego pieprzu. Razem dokładnie wymieszać. Do drugiego talerza wybić jajko i rozmieszać widelcem.

Rybę obtoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w pomidorowej panierce. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym klarowanym maśle.

Podawać na ciepło z młodymi ziemniaczkami z dodatkiem koperku i surówką z kiszonej kapusty.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.