Prosty i mało składnikowy przepis na pyszny sos ze świeżo zerwanych pomidorów. Pracy przy nim jest niewiele, a w zimę będzie jak znalazł.
Jest rewelacyjny do grubych makaronów. Miłośnicy mięsa mogą wcześniej podsmażyć kawałki kurczaka, a potem zalać go aromatycznym pomidorowym sosem - pycha z makaronem lub ryżem!
Smacznego.
Pomidory umyć, naciąć skórkę ostrym nożem, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie rozkroić, wyciąć twarde szypułki, a same pomidory pokroić w kostkę.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.
W rondlu rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć. Następnie przełożyć pomidory. Dodać białe wino, szczyptę papryki wędzonej w proszku, pieprzu cayenne, bazylii, oregano, natki zielonej pietruszki, selera, soli, czarnego pieprzu i wymieszać. Smażyć razem na małym ogniu przez około 30 minut, aby nadmiar płynu wyparował.
Lekko ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli jest potrzeba, to przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos ze świeżych pomidorów przełożyć do czystych i suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 5 minut na małym ogniu. Wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 200 ml.
Smacznego.