To prosty, łatwy i szybki do zrobienia przepis na sos czosnkowo-ziołowy. Można go kosztować już od razu, ale znacznie lepszy jest jak odpocznie trochę w lodówce... wtedy wszystkie składniki ładnie się przegryzą i sos smakuje wręcz wyśmienicie! :)
A w domu taki sos ma duże wzięcie, bo fajne smakuje z szyneczką, żółtym serkiem i pomidorkiem na kanapce ;)
Jest idealny też do pizzy, zapiekanek, jajek, wędlin, pasztetów, pieczonego mięsa na zimno, pieczonych ziemniaków, surowych i gotowanych warzyw, mięsa, kiełbasy, szaszłyków, steków, ryb i warzyw z grilla, frytek, hot dogów... można by tu wymieniać i wymieniać ;) Czytaj więcej
Jedno jest pewne, taki dip zaostrza nieco smak każdego produktu, podnosi jego walory smakowe i sprawia, że nasz posiłek smakuje wręcz fantastycznie!
Polecam i życzę smacznego :)
Do miski przełożyć jogurt naturalny, śmietanę i sok z cytryny. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. A następnie przełożyć do go miski z jogurtem.
Na koniec dodać szczyptę (taką większą) ziół Małgorzatki, lubczyku, rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, majeranku i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 2-3 dni.
Taki sos jest idealny na kanapki, tosty, pasztety, wytrawne naleśniki, placki ziemniaczane, pizzę, zapiekankę.
Wychodzi go dużo, a to dobrze, bo jest pyszny! Polecam i życzę smacznego :)