Przepisy Extra

Sos tzatziki

Ojczyzną sosu lub dipu tzatziki jest Grecja. To doskonały dodatek do dań przygotowanych na grillu lub w kuchni poprzez smażenie lub pieczenie. Tzatziki można również podawać samodzielnie jako przystawkę, w charakterze dipu.

Przygotowanie tego sosu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Jarzyny wymagają oczyszczenia i odpowiedniego rozdrobnienia, po czym wszystkie składniki należy umieścić w naczyniu i wymieszać, a następnie pozostawić w lodówce - do "przegryzienia się składników". Czytaj więcej

Sostzatziki idealnie pasuje do różnych dań mięsnych z grilla i przygotowywanych w tradycyjnej kuchni.

Ten sos jest idealny do pizzy, zapiekanek, jajek, placków ziemniaczanych, kanapek, kiełbasek, steków i innych potraw z grilla - mniam :)

Polecamy!

Składniki:

20 dag jogurtu naturalnego
1 duży zielony ogórek
3 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zielony ogórek opłukać, osuszyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na około 10 minut, a następnie odsączyć z soku. Czosnek zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Do jogurtu naturalnego dodać zielony ogórek, czosnek i koperek. Następnie dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Podawać do grillowanych kiełbas, mięs i szaszłyków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.