Ojczyzną sosu lub dipu tzatziki jest Grecja. To doskonały dodatek do dań przygotowanych na grillu lub w kuchni poprzez smażenie lub pieczenie. Tzatziki można również podawać samodzielnie jako przystawkę, w charakterze dipu.
Przygotowanie tego sosu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Jarzyny wymagają oczyszczenia i odpowiedniego rozdrobnienia, po czym wszystkie składniki należy umieścić w naczyniu i wymieszać, a następnie pozostawić w lodówce - do "przegryzienia się składników". Czytaj więcej
Zielony ogórek opłukać, osuszyć i obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, odstawić na około 10 minut, a następnie odsączyć z soku. Czosnek zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Do jogurtu naturalnego dodać zielony ogórek, czosnek i koperek. Następnie dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Podawać do grillowanych kiełbas, mięs i szaszłyków.
Smacznego.