Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (na około 10-12 części). Przełożyć do miski i dodać do niego olej, ketchup, słodką paprykę w proszku, przyprawę do gyrosa, majeranek oraz „dużą” szczyptę cząbru, rozmarynu, imbiru, cynamonu, soli prowansalskiej i ziołowego pieprzu. Wszystko razem wymieszać, natrzeć marynatą karczek, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki (najlepiej na noc).
Na drugi dzień zamarynowane steki rozłożyć na aluminiowych tackach i położyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować przez około 30 minut, w połowie grillowania obrócić steki.
Podawać z małosolnymi ogórkami i sosem czosnkowym. Na koniec grillowania można też na steki położyć pieczarkowy farsz (który np. zostanie nam z obiadu: na maśle szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, przyprawy i smażymy, a na koniec dodajemy śmietanę i natkę zielonej pietruszki). To taka inna, „bogatsza” odmiana steków ;)
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Udanego grillowania i smacznego.