Przepisy Extra

Steki wieprzowe z grilla

Składniki:

1 kg karczku wieprzowego
3 łyżki oleju
2 łyżki ketchupu (może być łagodny)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka majeranku
cząber
rozmaryn
imbir
cynamon
sól prowansalska
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (na około 10-12 części). Przełożyć do miski i dodać do niego olej, ketchup, słodką paprykę w proszku, przyprawę do gyrosa, majeranek oraz „dużą” szczyptę cząbru, rozmarynu, imbiru, cynamonu, soli prowansalskiej i ziołowego pieprzu. Wszystko razem wymieszać, natrzeć marynatą karczek, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki (najlepiej na noc).

Na drugi dzień zamarynowane steki rozłożyć na aluminiowych tackach i położyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować przez około 30 minut, w połowie grillowania obrócić steki.

Podawać z małosolnymi ogórkami i sosem czosnkowym. Na koniec grillowania można też na steki położyć pieczarkowy farsz (który np. zostanie nam z obiadu: na maśle szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, przyprawy i smażymy, a na koniec dodajemy śmietanę i natkę zielonej pietruszki). To taka inna, „bogatsza” odmiana steków ;)

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Udanego grillowania i smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.