To prosta, łatwa i bardzo dobra surówka z warzyw. W jednej misce znajdziemy kapustę, marchewkę, seler, natkę zielonej pietruszki, lubczyku oraz przyprawy... ;) Czyli będzie kolorowo!
Kapustę siekamy, marchewkę i seler kroimy w małe urocze kosteczki :) Dodajemy olej, sok z cytryny, przyprawy, chwilkę odczekamy, aby "warzywa się poznały w miseczce" i już... nasza surówka warzywna jest gotowa! Czytaj więcej
Jest chrupiąca i pasuje do wszystkiego. U nas serwowana była z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i ze schabowymi - pycha!
Smacznego :)
Białą kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Następnie posolić, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
Marchewkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć do kapusty. Dodać olej, kilka kropli soku z cytryny, rozgniecioną w palcach natkę zielonej pietruszki, lubczyku oraz pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać, odstawić na około 10-15 minut, aby składniki się przegryzły. Na koniec ponownie wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.