Prosta, małoskładnikowa i do tego przepyszna surówka :)
Składniki jak się razem przegryzą smakują wyśmienicie. Suróweczka jest bardzo soczysta. W przypadku kwaśnych jabłek można dodać trochę cukru lub miodu. Ja robiłam bez tych słodkich dodatków i uwierzcie mi była bardzo słodka!
Pasuje do każdego drugiego dania. Zajadają się nią wszyscy nawet nasi najmłodsi ;)
Te marchewkowe pyszności polecam każdemu! Gdy macie ochotę na pyszną surówkę, ale też wtedy, gdy nie macie pomysłu na błyskawiczny dodatek obiadowy...
A warto wiedzieć, że marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. A z kolei beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, zmniejszając podatność na infekcje i przeziębienia, ma korzystny wpływ na stan i kondycję skóry, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Warto jeść ją zwłaszcza latem, bo przyspiesza opalanie oraz przedłuża efekt tej pięknej opalenizny!! :D Czytaj więcej
Jabłuszko natomiast chroni przed zawałem i zaparciami, zmniejsza ryzyko zapadalności na raka jelita grubego, hamuje rozwój próchnicy, wzmacnia zęby, wspiera układ odpornościowy, a także układ nerwowy, ma korzystny wpływ na naszą skórę, pomaga usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie, a do tego wszystkiego świetnie sprawdza się w diecie cukrzyków oraz osób dbających o linię ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=38).
No to zdrowego chrupania!
Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (można mechanicznie). Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie skropić obficie sokiem z cytryny i wymieszać.
Do miski przełożyć marchewkę i jabłko. Dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli i razem wymieszać. Odstawić na około 20-30 minut. Ponownie wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.