To bardzo prosta, szybka i jednocześnie zdrowa surówka z kwaśniej kiszonej kapusty, soczystych jabłuszek i aromatycznego koperku...
Trzeba dodać, że jest ona jeszcze tania i zawsze się udaje :)
Hmmm... przepis zapowiada się ciekawie, a surówka smakowicie - mniam!
Każde drugie danie powinno mieć dodatek obiadowy - my proponujemy dzisiaj właśnie surówkę z kapusty kiszonej, która jest bombą witaminową i pasuje do wszystkiego! Do kotletów, gulaszów, pieczeni, ryb, makaronów, pyz... Czytaj więcej
Surówka ta łączy w sobie przeciwstawne smaki - słodki i kwaśny - a jak się przegryzie smakuje wyśmienicie. Dlatego bardzo lubią ją i duzi, i mali domownicy :)
Oczywiście każdy z nas ma swoja ulubioną surówkę, dlatego każdy zdrowy dodatek do tej surówki jest mile widziany...
Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :)
Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do miski przełożyć kiszoną kapustę, jabłko i koperek. Dodać olej, szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku, ostrą paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, czosnku niedźwiedziego oraz sól i pieprz do smaku.
Całość razem wymieszać, włożyć do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem na stół surówkę ponownie wymieszać. Idealnie pasuje do smażonych kotletów, ryb, wątróbki, a także rolad i pieczeni w sosie.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.