Przepisy Extra

Surówka z pora i jabłka

Bardzo łatwa, szybka i smaczna surówka do drugiego dania. Do zrobienia w 10-15 minut ze składników, które zawsze mamy w domu. Smakuje całej rodzince, dzieciom i dorosłym, nikt nie wybrzydza, wszyscy razem zajadają ;) Świetnie smakuje z kaszą i sosem - Smacznego!

Składniki:

30 dag pora
20 dag jabłek (waga po obraniu)
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki majonezu
cukier
oregano
sól kolorowa
pieprz

Sposób wykonania:

Por opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Jabłka obrać ze skórki, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny.

Do miski przełożyć pora i jabłka. Dodać śmietanę, majonez, szczyptę cukru i oregano. Przyprawić do smaku kolorową solą i pieprzem. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Surówka smakuje wyśmienicie z kaszą, np. jęczmienną i gulaszem - mniam :)

Smacznego.

Dodane przez w dniu
37 odsłon dziennie
30 opinii | Wyraź opinię
4.3636114908 stars based on 731 reviews Surówki

Testuj za darmo extra.smaczny.pl przez 7 dni

Duuużo więcej przepisów, bez reklam za to z informacjami o kaloriach i wartościach odżywczych
Dostęp do 7826 przepisów.
Informacje o liczbie kalorii i wartościach odżywczych przepisu oraz kalkulator kalorii dla dowolnego przepisu.
ZERO reklam, dzięki czemu strona ładuje się bardzo szybko.
Możesz dodawać własne przepisy.
Wybrane przepisy:
Sprawdź za darmo extra.smaczny.pl
7 dni bez żadnych zobowiązań
Okres testowy wymaga założenia konta z podaniem wyłącznie adresu email oraz hasła dostępu. Rejestracja na okres testowy nie zobowiązuje do wykupienia abonamentu. Adres email będzie użyty wyłącznie w celach związanych z extra.smaczny.pl. Po okresie testowym możliwa kontynuacja dostępu od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
ciekawy dziekuje bardzo
maria wieczorek [2017-10-04 17:29:25]
W wersji dietetycznej jogurt naturalny i bez cukru i majonezu.
Habasia [2016-10-28 07:39:45]
Dziękuję za cenną wskazówkę i pozdrawiam :)
Dorota [2016-10-25 10:54:12]
Jeśli w surówkach występuje marchew,niestety musi być oliwa lub olej,bo witaminy w marchwi zawarte rozpuszczają są w tłuszczach nie w jogurtach
Adelina [2016-10-23 22:33:47]
do pora prosze dodac jajko na twardo
anna [2016-09-12 22:52:01]
samo zdrowie
lila [2016-09-11 19:48:55]
Od lat robię wersję jak najbardziej naturalną, tzn. jabłko, por, sól i trochę oliwy - i taką polecam, naprawdę szybka i zdrowa :) Nie rozumiem mieszania smietany z majonezem, to psucie i śmietan i majonezu.
Ela [2016-09-11 03:01:21]
Basia mądre słowa trzeba żyć i cieszyć się, kiedyś śmietana chleb z cukrem, kapusta kiszona z tłuszczem kiszka taka wiejska ze skwarkami - piękna sprawa
Romuald [2016-09-10 15:41:28]
Też często delektujemy się ta surówka w rożnych wariantach. Zaleta jest jej szybkie przygotowanie.
swietlana mamka [2016-09-10 11:56:32]
Popieram...............też tak myślę:)
do Basia [2016-09-08 01:50:42]
świetne :)
Eric [2016-09-07 16:37:41]
Surówki pozwalają na rozwinięcie fantazji kulinarnej, można je zrobić na milion własnych sposobów. Ważne żeby smakowały i ważne żeby je jeść.
jaga [2016-09-07 13:26:38]
ja nie rozumiem tych wszystkich "lekkich" wersji- kiedyś jak była śmietana w przepisie to śmietana najwyższej jakości ,jak masło to masło najwyższej jakości i tak z każdym produktem ,a teraz wszystko w wersji lajtowej i nie można odżegnać się od wszelkich chorób- ja osobiście nie rozumiem jak można zamiast śmietany dodać jogurt -nie wiem po co marnować smak potrawy ,albo zamiast masła jeść jakąś margarynę i to wszystko niby "lajtowe" ale z milionem różnych ulepszaczy - ja jem śmietanę, masło, do smażenia używam smalcu z normalnej wiejskiej słoniny i nie mam żadnych problemów ze zdrowiem ,ani cholesterolu ,cukrzycy ani piździcy a mam 60 lat -życzę wszystkim takiego zdrowia jak u mnie .
basia [2016-09-06 14:29:28]
Jak zwykle w polskim przepisie cukier do wszystkiego, a potem nie wiadomo skąd nadwaga itp. Nie smakuje bez cukru?
A.L. [2016-09-03 12:29:39]
proponuję lżejszą wersję zamiast śmietany i majonezu jogurt naturalny albo typu greckiego
gość [2016-09-01 09:06:53]
EWA MOLO [2016-08-26 20:02:50] por to por naciowy to jest seler
gość [2016-09-01 09:04:43]
Ja tego pora parzę, wtedy nie jest taki ostry i jest miękki. Podobnie robię surówkę z selera. Korzeń selera trę na bardzo drobnej tarce do tego jabłko na grubej rarce skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam odrobin a cukru i solą, dodaję majonez rozcieńczony jogurtem lub śmietaną. jest pyszne ale to kwestia gustu. Smacznego!
Aleksandra [2016-08-31 19:57:59]
Por ,jajka na twardo,groszek zielony z puszki,jabłko,marchewka.Pyszna
Hanka [2016-08-31 08:08:35]
Do takiej suowki proponuje seler naciowy,, soczysty i bardzo zdrowy,sok momentalnie puszcza,,i nie trzeba czekac ananas ,jablko,smietane 18procent,i po zawodach!! po co tyle tluszczu??
EWA MOLO [2016-08-26 20:18:32]
jaki por uwielbiam naciwy mysle ze surowka bedzie wysmienita i bardziej soczysta,,paluszki lizac!!!
EWA MOLO [2016-08-26 20:02:50]
dodaję jeszcze utartą marchew
buba [2016-08-25 12:50:13]
A ja dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego
Bożena [2016-08-24 21:12:09]
bardzo smaczna
ALA [2016-08-24 21:06:08]
- A ja zawsze pora posypuję solą i cukrem na chwilę i póżniej przelewam wrzącą wodą , dalej dokładam wszystko tak samo
ada [2016-08-23 19:44:29]
Bardzo lubię wszystkie surówki i robię często ")
Danusia [2016-08-23 15:28:37]
Ciekawy ten przepis - dzięki! :)
Dorota [2016-08-22 22:53:41]
PROPONUJE SURÓWKĘ Z KALAREPY I MARCHEWKI WYSMIENITA .KALAREPE I MARCHEW TARKUJEMY NA DROBNYCH OCZKACH DODAJEMY SOLI ,ODROBINE PIEPRZU ZIOŁOWEGO I OLIWE ,,,,,SUPER .MOZNA TEŻ ZAMIAST OLEJU DODAĆ JOGURTU NATURALNEGO LUB ŚMIETANE .NA KONIEC DODAJEMY SPORO POSIEKANEJ ZIELONEJ PIETRUSZKI ,,,PYCHA
HALKA [2016-08-22 19:17:53]
Super - dziękuję! Brzmi smakowicie :)
Dorota [2016-08-22 14:34:54]
Cienko kroję pora lekko solę i wygniatam. jest wtedy miękki. Jabłka trę na naidrobniejszej tarce na papkę mieszam z jogurtem gęstym , pieprz , sól , sok z cytryny zaraz po satarciu jabłek aby nie ciemniały. Podobnie robię farsz do śledzia w śmietanie. Zamiast pora jest cebula pokrojona w kostkę sparzona na sicie i wystudzona . Reszta jak na surówkę. Ziemniaczki z masełkiem .... śledzik korzenny lekko zamarynowany .... i super jedzonko.
Maria Z. [2016-08-22 13:21:34]
Już mi się podoba: prosto, szybko i smacznie ;)
Sunflower-u mnie na wsi [2016-08-21 23:54:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.