Przepisy Extra

Świąteczna surówka

Składniki:

60 dag białej rzodkwi
ok. 6 dag czerwonej cebuli
1 puszka groszku konserwowego
kawałek pora
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany 18%
kilka kropel soku z cytryny
szczypiorek (najlepiej mrożony)
słodka papryka w proszku
oregano
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Białą rzodkiew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na starce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na około 15 minut. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Por pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć odciśniętą z soku białą rzodkiew, czerwoną cebulę, zielony groszek, por i czosnek. Dodać śmietanę, kilka kropel soku z cytryny, szczypiorek, słodką paprykę w proszku i oregano. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszać. Gotową surówkę przełożyć do nowej miski, udekorować listkiem selera i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.