Przepisy Extra

Szybka sałatka pekińska z łososiem i pędami bambusa

Kapusta pekińska jest także świetnym składnikiem sałatek. Nadaje jej fajnego smaku i chrupkości.

Tutaj w towarzystwie rybki, pędów bambusa, kukurydzy, pora, żółtego sera, słonecznika, czosnku prezentuje się oraz smakuje wspaniale.

Jest idealna na śniadanie, obiad i kolację. Jest idealna na piątkowy dzień, ale i nie tylko ;)

Taka sałatka to fajny pomysł na coś dobrego z wędzonego łososia - mniam!

Smacznego :)

Składniki:

40 dag kapusty pekińskiej
30 dag wędzonego łososia
kilka kropli soku z cytryny
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka pędów bambusa
kawałek pora
20 dag żółtego sera (np. salami)
1/3 szklanki łuskanego słonecznika
2 ząbki czosnku
7 łyżek musztardy sarepskiej
ostra i słodka papryka w proszku
przyprawa gyros
granulowany czosnek
mielony kminek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską opłukać i poszatkować. Wędzonego łososia pokroić i skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę i pędy osączyć z zalewy. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć kapustę pekińską, wędzonego łososia, kukurydzę, pędy bambusa, por, żółty ser, słonecznik i czosnek. Dodać musztardę sarepską. Przyprawić do smaku ostrą i słodką papryką w proszku, przyprawą gyros, granulowanym czosnkiem, mielonym kminkiem, solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.