Przepisy Extra

Szynka z pastą w galarecie

Ta przystawka będzie ozdobą wielkanocnego stołu, a ponadto na pewno przypadnie do gustu wszystkim zasiadającym przy nim gościom, gdyż jest bardzo efektowna.

To proste danie można bardzo szybko przygotować, a jest zupełnie inne, atrakcyjniejsze i smaczniejsze niż zwykłe plastry szynki podane na stół. Czasu wymaga jedynie stężenie galaretki, w której znajdują się te pyszne roladki.

Naszym farszem jest pasta jajeczna z dodatkiem ostrego, zdrowego chrzanu oraz uwielbianego chyba przez wszystkich majonezu, a także przypraw. Tak przygotowanym farszem smarujemy plastry szynki i zwijamy w ruloniki. Po umieszczeniu ich najlepiej w szklanej, przezroczystej misce oraz udekorowaniu np. groszkiem i natką zielonej pietruszki, całość zalewamy pysznym bulionem lub rosołem z żelatyną i czekamy, aż stężeje. Czytaj więcej

Taką potrawę z szynką w roli głównej można podać na stół na każdej imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Najlepiej od razu przygotować te roladki z podwójnej porcji, bo znikają w ekspresowym tempie. A na takie pyszności skusi się każdy, bo szynka w galarecie to murowany hit każdej imprezy!

Smacznego!

Składniki:

10 plastrów szynki (ok. 20 dag)
Pasta:
3 jajka
3 łyżeczki chrzanu
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Vegeta
Galareta:
½ litra wody
1 kostka rosołowa (drobiowa)
sól
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
4 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać chrzan i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Razem dokładnie wymieszać. Gotową pastą smarować plasterki szynki. Zwinąć i ułożyć na półmisku.

Wodę zagotować dodać do niej kostkę rosołową i rozpuścić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Ostudzić i przelać przez sitko lub gazę. Tężejącą galaretą zalać zrolowaną szynkę. Można udekorować jajkiem, zielonym groszkiem lub koperkiem. Włożyć do lodówki na około 3 godziny.

Z podanego przepisu wyjdą dwa półmiski (takie jak na zdjęciu).

Smacznego.

Dodane przez teresap w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2012-09-04 10:13:21]
Robiłam na imieniny i wszystkim bardzo smakowało, polecam!
beta [2012-09-04 09:32:26]
Ja do jajek dodaję jeszcze troszeczkę pokrojonego pora.Naprawdę dobre:)
Marzena.T [2010-07-09 21:58:19]
super przepis!! robiłam pierwszy raz i sie udało, serdecznie polecam, doskonałe jako przystawka
aga [2010-04-29 13:16:38]
b.dziekuje za ten przepis b.dobry.Mam gosci z Francli wspaniale jako przystawka.
Florentina [2010-04-28 08:35:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.