Ta przystawka będzie ozdobą wielkanocnego stołu, a ponadto na pewno przypadnie do gustu wszystkim zasiadającym przy nim gościom, gdyż jest bardzo efektowna.
To proste danie można bardzo szybko przygotować, a jest zupełnie inne, atrakcyjniejsze i smaczniejsze niż zwykłe plastry szynki podane na stół. Czasu wymaga jedynie stężenie galaretki, w której znajdują się te pyszne roladki.
Naszym farszem jest pasta jajeczna z dodatkiem ostrego, zdrowego chrzanu oraz uwielbianego chyba przez wszystkich majonezu, a także przypraw. Tak przygotowanym farszem smarujemy plastry szynki i zwijamy w ruloniki. Po umieszczeniu ich najlepiej w szklanej, przezroczystej misce oraz udekorowaniu np. groszkiem i natką zielonej pietruszki, całość zalewamy pysznym bulionem lub rosołem z żelatyną i czekamy, aż stężeje. Czytaj więcej
Taką potrawę z szynką w roli głównej można podać na stół na każdej imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Najlepiej od razu przygotować te roladki z podwójnej porcji, bo znikają w ekspresowym tempie. A na takie pyszności skusi się każdy, bo szynka w galarecie to murowany hit każdej imprezy!
Smacznego!
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać chrzan i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Razem dokładnie wymieszać. Gotową pastą smarować plasterki szynki. Zwinąć i ułożyć na półmisku.
Wodę zagotować dodać do niej kostkę rosołową i rozpuścić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Ostudzić i przelać przez sitko lub gazę. Tężejącą galaretą zalać zrolowaną szynkę. Można udekorować jajkiem, zielonym groszkiem lub koperkiem. Włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Z podanego przepisu wyjdą dwa półmiski (takie jak na zdjęciu).
Smacznego.