Super ciasto dla miłośników tart - tutaj w wersji jagodowej - pycha :)
Mamy lato, sezon jagody jeszcze trwa, więc na kolejne ciacho ze świeżymi jagodami trzeba się skusić :)
Przedstawiam Wam warstwowe ciasto na bardzo kruchym spodzie. Następnie ułożona jest jagodowa beza, a po upieczeniu i ostudzeniu ciasta wykładamy puszystą masą śmietankową, a na niej układamy słodkie i fioletowe kuleczki - jagody. Całość pięknie się prezentuje, a jak się dobrze schłodzi smakuje rewelacyjnie :) Czytaj więcej
Tarta z jagodowa wkładką pachnie cudnie, a smakuje chyba jeszcze lepiej!
Pracy przy tym wypieku jest bardzo mało, więc śmiało można się na niego skusić ;)
Smacznego.
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i mąkę kukurydzianą. Dodać masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.
Żaroodporną formę lub dużą tortownicę o średnicy 24-26 cm posmarować tłuszczem. Dno i boki formy (około ¾ wysokości) wyłożyć kruchym ciastem. Spód ciasta nakłuć widelcem i formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Jagody przebrać, opłukać i osuszyć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną, jagody i razem zmiksować. Gotową jagodową bezę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone ciasto ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać serek homogenizowany, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i ponownie razem zmiksować. Gotową śmietankową masę wyłożyć na ostudzone ciasto, a na masie rozłożyć jagody (wcześniej opłukane i osuszone).
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.