Przepisy Extra

Tort kawowo-śmietankowy

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 50 ml spirytusu
ok. 50 ml przegotowanej wody
Masa kawowa:
½ litra mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 budyń cappuccino (duży, na ¾ litra mleka)
30 dag masła
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
spirytus
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
sok z cytryny
1 łyżka żelatyny
Do dekoracji:
czekoladowe serduszka
czekoladowe cukierki do dekoracji

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę za szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na trzy części. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dopiero przekroić.

W ¾ szklanki mleka rozpuścić budyń cappuccino. Pozostałe mleko zagotować, wsypać do niego kawę rozpuszczalną i wymieszać. Następnie wlać mleko z rozmieszanym budyniem i chwilkę pogotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń cappuccino. Na koniec dodać kilka kropel spirytusu i zmiksować. Masę kawową podzielić na dwie części.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać kilka kropli soku z cytryny i zmiksować. Następnie dodać letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Masę śmietankową podzielić na dwie części.

Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (spirytus wymieszać z wodą), na to wyłożyć połowę masy kawowej, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć ponczem, na to jedną cześć masy śmietankowej, trzecią część biszkoptu, nasączyć ponczem i na górę drugą część masy kawowej. Pozostałą masą śmietankową posmarować boki tortu i udekorować tort. Dodatkowo tort udekorować czekoladowymi serduszkami i cukierkami. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
12 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Tak, ten mały budyń rozmieszać razem z mąką ziemniaczaną w 3/4 szklanki mleka i dalej postępować tak jak w podanym przepisie (u góry). Powodzenia :)
Dorota [2014-04-17 11:10:22]
Może być, a jak jest mały - czyli ten tradycyjny, to warto dodać jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Powodzenia i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2014-04-15 15:02:58]
Witam, tak można go zrobić w prostokątnej formie, tylko może lepiej by było w tym wypadku upiec 3 osobne cienkie biszkopty np. z 3 lub 4 jajek. Powodzenia :)
Dorota [2012-11-07 18:33:37]
Hmm... jeśli dobrze pamiętam to kupiłam go w Tesco. To był Delecta Duży budyń Cappuccino. Udanego wypieku życzę i pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-27 10:56:05]
Już wiem, przeczytałam przepis i ma być kilka kropel. :)
Pati [2012-06-01 18:56:51]
Tak do smaku, może 1 łyżkę - góra 2. Powodzenia :)
Dorota [2012-06-01 18:46:58]
A ile ma być spirytusu w masie kawowej?
Pati [2012-06-01 18:45:36]
Dziękuję :) Cieszę się, że tort się udał i że smakował, pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-09 15:08:17]
Własnie tort został spożyty i bardzo wszystki smakował. Polecam;-)
Aneczka1 [2012-03-09 14:54:38]
Można, wtedy biszkopt będzie trochę suchy. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-27 11:35:37]
Dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że tort się udał i że smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-06 10:49:56]
Zrobiłam ten tort i jest pyszny.
Tess [2010-12-05 18:28:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.