Białka ubić na sztywną pianę za szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na trzy części. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dopiero przekroić.
W ¾ szklanki mleka rozpuścić budyń cappuccino. Pozostałe mleko zagotować, wsypać do niego kawę rozpuszczalną i wymieszać. Następnie wlać mleko z rozmieszanym budyniem i chwilkę pogotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń cappuccino. Na koniec dodać kilka kropel spirytusu i zmiksować. Masę kawową podzielić na dwie części.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać kilka kropli soku z cytryny i zmiksować. Następnie dodać letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Masę śmietankową podzielić na dwie części.
Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (spirytus wymieszać z wodą), na to wyłożyć połowę masy kawowej, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć ponczem, na to jedną cześć masy śmietankowej, trzecią część biszkoptu, nasączyć ponczem i na górę drugą część masy kawowej. Pozostałą masą śmietankową posmarować boki tortu i udekorować tort. Dodatkowo tort udekorować czekoladowymi serduszkami i cukierkami. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego.