Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek, delikatnie razem wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na połowę.
Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą. Dokładnie rozmieszać i ostudzić.
Jajka przed rozbiciem dokładnie umyć płynem do mycia naczyń, sparzyć gorącą wodą i wytrzeć do sucha, bo białka będą potrzebne do pianki, która nie będzie gotowana, lecz spożywana na surowo. Jedną szklankę mleka przelać do miseczki. Dodać żółtka, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozmieszane żółtka z mąką. Dokładnie wymieszać i chwilkę razem pogotować. Następnie ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po łyżce ugotowany budyń. Na koniec dodać rum.
Galaretkę o smaku owoców lasu rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie biała i sztywna. Na koniec wlać tężejącą galaretkę i wymieszać.
Jedną część kakaowego biszkoptu włożyć do tortownicy, nasączyć połową ponczu, wyłożyć masę budyniową z rumem, przykryć drugą częścią kakaowego biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem. Następnie wyłożyć piankę, a na niej rozłożyć herbatniki. Całość włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Na drugi dzień tort wyciągnąć z tortownicy. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier waniliowy i śmietan fix. Ubitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Kilka łyżek śmietany włożyć do szprycy i udekorować tort. Do pozostałej śmietany dodać kakao do ciast i wymieszać. Włożyć do czystej umytej szprycy i udekorować tort. Boki tortu udekorować płatkami migdałów, a wierzch tortu można udekorować jeszcze żelkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego.