Przepisy Extra

Warstwowa śledziowa sałatka z czerwonymi buraczkami

Przestawiam Wam śledzie w nietypowym, ale smacznym towarzystwie :)

Kolorowe połączenie składników, warstwowe ułożenie, czas na przegryzienie się sałatki - to wszytko sprawiło, że ta sałatka stała się wyjątkowa :)

Jest aromatyczna, cudnie pachnie, smakuje bardzo, bardzo dobrze - wygląda też super - kusi swoim wyglądem zebranych wokół niej biesiadników :) Najlepiej prezentuje się oczywiście w przezroczystej misce.

Jest to nowy, fajny przepis dla miłośników tych zdrowych śledzi. Ach ten śledzik... Czytaj więcej

Nie chwaląc się, są to jedne z najlepszych śledzi jakie jadłam ;)

Jest ona fajną propozycją na wigilijny i świąteczny stół, ale śmiało można ją także przygotowywać na dowolne uroczystości domowe - urodziny, prywatki ;) Będzie znika ze stołu równie szybko jak w Święta - to macie gwarantowane :)

Zachęcam do jej wykonania i życzę smacznego :)

Składniki:

50 dag śledzi (matiasów)
pieprz cayenne
tymianek
25 dag czerwonych buraków
8 goździków
2 liście laurowe
5 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
Vegeta
sól
20 dag cebuli
1 ½ łyżki octu 10%
2 ząbki czosnku
ok. 1 szklanka oleju

Sposób wykonania:

Matiasy wypłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

Czerwone buraki umyć i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (tak, aby całe były zakryte), dodać 4 goździki, 1 listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz szczyptę Vegety (bez dodatków chemicznych) i soli. Całość zagotować i gotować na średnim ogniu, aż czerwone buraki będą miękkie. Następnie wyciągnąć je z wody, ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w paski.

Cebulę (najlepiej małe) obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Dodać ocet i wymieszać ręką - tak lekko rozgnieść w palcach, aż nabierze kruchości. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

W przezroczystej misce układać warstwami przygotowane wcześniej składniki w następującej kolejności: połowę cebuli, czosnku, czerwonych buraków, matiasów - te posypać szczyptą pieprzu cayenne i tymianku, oraz pozostałe składniki: cebulę, czosnek, czerwone buraki i matiasy - posypane szczyptą pieprzu cayenne i tymianku. Na górze sałatki położyć pozostałe goździki (4 sztuki) i jeden listek laurowy. Na koniec całość zalać olejem, lekko uciskając łyżką, aby wszystkie składniki pokryły się olejem.

Tak przygotowaną sałatkę włożyć do lodówki na około 2-3 dni, aby składniki się przegryzły.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super śledzie na Bożonarodzeniowy stół, u nas gościły właśnie w tegoroczne Święta i wszystkim smakowały. Fajnie smakuje śledź z buraczkiem!
Robek [2019-01-29 17:47:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.