Przestawiam Wam śledzie w nietypowym, ale smacznym towarzystwie :)
Kolorowe połączenie składników, warstwowe ułożenie, czas na przegryzienie się sałatki - to wszytko sprawiło, że ta sałatka stała się wyjątkowa :)
Jest aromatyczna, cudnie pachnie, smakuje bardzo, bardzo dobrze - wygląda też super - kusi swoim wyglądem zebranych wokół niej biesiadników :) Najlepiej prezentuje się oczywiście w przezroczystej misce.
Jest to nowy, fajny przepis dla miłośników tych zdrowych śledzi. Ach ten śledzik... Czytaj więcej
Nie chwaląc się, są to jedne z najlepszych śledzi jakie jadłam ;)
Jest ona fajną propozycją na wigilijny i świąteczny stół, ale śmiało można ją także przygotowywać na dowolne uroczystości domowe - urodziny, prywatki ;) Będzie znika ze stołu równie szybko jak w Święta - to macie gwarantowane :)
Zachęcam do jej wykonania i życzę smacznego :)
Matiasy wypłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w paski.
Czerwone buraki umyć i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą (tak, aby całe były zakryte), dodać 4 goździki, 1 listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz szczyptę Vegety (bez dodatków chemicznych) i soli. Całość zagotować i gotować na średnim ogniu, aż czerwone buraki będą miękkie. Następnie wyciągnąć je z wody, ostudzić, obrać ze skórki, opłukać i pokroić w paski.
Cebulę (najlepiej małe) obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Dodać ocet i wymieszać ręką - tak lekko rozgnieść w palcach, aż nabierze kruchości. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W przezroczystej misce układać warstwami przygotowane wcześniej składniki w następującej kolejności: połowę cebuli, czosnku, czerwonych buraków, matiasów - te posypać szczyptą pieprzu cayenne i tymianku, oraz pozostałe składniki: cebulę, czosnek, czerwone buraki i matiasy - posypane szczyptą pieprzu cayenne i tymianku. Na górze sałatki położyć pozostałe goździki (4 sztuki) i jeden listek laurowy. Na koniec całość zalać olejem, lekko uciskając łyżką, aby wszystkie składniki pokryły się olejem.
Tak przygotowaną sałatkę włożyć do lodówki na około 2-3 dni, aby składniki się przegryzły.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.