Przepisy Extra

Warstwowe ciasto dyniowe ze śmietanką i galaretką

To przepyszne, warstwowe ciasto z dynią, śmietanką i galaretką. Cudnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje :)

Jest świetne na każdą okazję - do zwykłej kawusi, urodzinowe przyjęcie, Święta, bale i prywatki. Dobrze schłodzone jest wprost idealne na upalne i gorące dni lata.

To coś dobrego dla miłośników ciast ze śmietanką i galaretką, a także to fajny i może taki nietypowy pomysł na ciasto z wykorzystaniem dyni.

Warstwowe ciasto dyniowe ze śmietanką i galaretką

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
sól
½ szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
4 łyżki wody (przegotowanej)
2 łyżki soku z cytryny
Masa dyniowa:
1 kg dyni (waga po obraniu)
½ szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
10 łyżek wody
2 galaretki jeżynowe
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
10 dag herbatników kakaowych
Masa śmietankowo-jogurtowa:
500 ml śmietanki 30%
35 dag jogurtu greckiego (1 duży kubek)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżki żelatyny
4 łyżki wody
Do dekoracji:
2 galaretki cytrynowe
750 ml wody
5 łyżek wiórek kokosowych

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez około 20 minut). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Masę dyniową ponownie zagotować. W wodzie (10 łyżkach) rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującej się dyni, dokładnie rozmieszać i chwilkę pogotować. Na koniec zdjąć z ognia, dodać galaretki w proszku i całość dokładnie wymieszać.

Biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wodę wymieszać z cytryną), wyłożyć tężejącą masę dyniową, a na górze rozłożyć kakaowe herbatniki. Całość włożyć do lodówki na około 20 minut.

Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać jogurt grecki, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę (wcześniej należy ją dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie) i ponownie razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na kakaowe herbatniki i ponownie włożyć do lodówki na około 20 minut.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie razem rozmieszać. Tężejące wylać na masę śmietankowo-jogurtową i całość posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.