To przepyszne, warstwowe ciasto z dynią, śmietanką i galaretką. Cudnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje :)
Jest świetne na każdą okazję - do zwykłej kawusi, urodzinowe przyjęcie, Święta, bale i prywatki. Dobrze schłodzone jest wprost idealne na upalne i gorące dni lata.
To coś dobrego dla miłośników ciast ze śmietanką i galaretką, a także to fajny i może taki nietypowy pomysł na ciasto z wykorzystaniem dyni.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez około 20 minut). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Masę dyniową ponownie zagotować. W wodzie (10 łyżkach) rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującej się dyni, dokładnie rozmieszać i chwilkę pogotować. Na koniec zdjąć z ognia, dodać galaretki w proszku i całość dokładnie wymieszać.
Biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wodę wymieszać z cytryną), wyłożyć tężejącą masę dyniową, a na górze rozłożyć kakaowe herbatniki. Całość włożyć do lodówki na około 20 minut.
Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać jogurt grecki, cukier puder, cukier waniliowy i razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę (wcześniej należy ją dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie) i ponownie razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na kakaowe herbatniki i ponownie włożyć do lodówki na około 20 minut.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie razem rozmieszać. Tężejące wylać na masę śmietankowo-jogurtową i całość posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.