Przepisy Extra

Warstwowe kruche ciasto z agrestem i czerwoną porzeczką

Warstwowe kruche ciasto z agrestem i czerwoną porzeczką

Składniki:

Kruche ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
15 dag masła
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do ciasta:
5 łyżek sezamu
Beza z agrestem:
3 białka
sól
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
25 dag agrestu
Dodatkowo:
25 dag czerwonej porzeczki
Masa śmietankowa:
½ litra śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
35 dag jogurtu greckiego
1 galaretka agrestowa

Sposób wykonania:

Do miski przesiać mąkę pszenną. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszytko razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i podzielić na połowę.

Do jednej części ciasta dodać sezam i razem zagnieść. Ciasto z sezamem schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 st. Ostudzić i pokruszyć.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aby cukier się rozpuścił. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Do tej samej tortownicy, w której piekło się ciasto z sezamem rozłożyć drugą część ciasta (również schłodzonego) i nakłuć widelcem. Następnie rozłożyć bezę i wyrównać. Agrest oczyścić z ogonków, opłukać i osuszyć, a na koniec rozłożyć na bezie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.

Galaretkę agrestową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić cukrem waniliowym. Dodać jogurt grecki i razem zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną galaretkę agrestową i razem ponownie zmiksować.

Czerwone porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.

Na ostudzone ciasto z bezą i agrestem wyłożyć połowę masy śmietankowej, czerwonych porzeczek, pokruszonego ciasta z sezamem, i na koniec pozostałą masę śmietankową, czerwone porzeczki oraz pokruszone ciasto z sezamem. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na 24 godziny).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.