Do miski przesiać mąkę pszenną. Dodać masło, żółtka, sok z cytryny, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszytko razem wymieszać, zagnieść kruche ciasto i podzielić na połowę.
Do jednej części ciasta dodać sezam i razem zagnieść. Ciasto z sezamem schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 st. Ostudzić i pokruszyć.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aby cukier się rozpuścił. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Do tej samej tortownicy, w której piekło się ciasto z sezamem rozłożyć drugą część ciasta (również schłodzonego) i nakłuć widelcem. Następnie rozłożyć bezę i wyrównać. Agrest oczyścić z ogonków, opłukać i osuszyć, a na koniec rozłożyć na bezie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Galaretkę agrestową rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić cukrem waniliowym. Dodać jogurt grecki i razem zmiksować. Na koniec wlać ostudzoną galaretkę agrestową i razem ponownie zmiksować.
Czerwone porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym.
Na ostudzone ciasto z bezą i agrestem wyłożyć połowę masy śmietankowej, czerwonych porzeczek, pokruszonego ciasta z sezamem, i na koniec pozostałą masę śmietankową, czerwone porzeczki oraz pokruszone ciasto z sezamem. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia (najlepiej na 24 godziny).
Smacznego.