Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne kruche ciasta z jabłkami, bądź nie macie pomysłu na jabłecznik, to ja podsyłam Wam ciekawy przepis na ciacho z jabłuszkami, kokosem i galaretką :)
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się szklista. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wsypać do białek i razem delikatnie wymieszać. Dużą tortownice o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej kokosowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Lekko ostudzone ciasto wyciągnąć z tortownicy (na papierze).
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i kilka kropli aromatu cytrynowego. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Dużą tortownicę (tę samą, w której piekło się koksowe ciasto) ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej kruche ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier (ale jeśli jabłka są słodkie to nie dodawać), wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na sam koniec, gdy masa będzie już gęsta wsypać galaretkę brzoskwiniową w proszku i dokładnie rozmieszać.
Na kruche ciasto (może być tuż po wyjęciu z piekarnika) wyłożyć połowę masy jabłkowej, na niej ułożyć kokosowe ciasto, i na koniec rozłożyć pozostała masę jabłkową i wyrównać.
Do miski przełożyć serki homogenizowane, wlać letnią żelatynę (wcześniej należy ją rozmieszać w gorącej wodzie) i całość dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Smacznego.