To fajny pomysł na ciasto bez mąki pszennej... teraz coraz więcej osób stara się unikać tej mąki i szuka właśnie przepisów na wypieki bez mąki pszennej, więc proszę - przedstawiam Wam cudowne ciasto z soczystymi jabłuszkami :)
U mnie jeszcze jabłuszka z własnego ogrodu, które to przezimowały w piwnicy całą zimę i dotrwały do teraz :) Czekały na słodkie użycie... do ciasta :) no i się doczekały!
Na to ciasto mogą się skusić również diabetycy, gdyż nie ma w nim tak dużo cukru, a ten który tutaj użyłam to cukier brzozowy, ale i jego ilość można zmniejszyć. Czytaj więcej
Ten jabłecznik świetnie prezentuje się na stole, kusi kolorami i apetycznymi kawałkami jabłuszek.
Jest on też fajnym wypiekiem dla osób odchudzających się, a Ci którzy nie liczą kalorii, to śmiało mogą go posypać słodkim cukrem pudrem lub polać dużą ilością przepysznej polewy czekoladowej - mniam :)
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego!
W młynku do kawy zmielić po kolei obrane z łupin orzechy włoskie, płatki owsiane i siemię lniane. Przesypać do miski, dodać mąkę żytnią, proszek do pieczenia i razem wymieszać.
Do nowej miski przełożyć masło i żółtka. Dodać cukier, szczyptę soli i utrzeć mikserem. Następnie wsypać sypkie produkty i wyrobić ręką.
Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto (a dokładnie równomiernie rozsypać, bo wyjdzie takie sypkie, a na koniec ucisnąć - uklepać ręką). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Wsypywać partiami do miski i posypywać je kisielem cytrynowym w proszku i mąką ziemniaczaną, od czasu do czasu potrząsając miską, aby kostki jabłek obtoczyły się w tych sypkich składnikach. A na koniec wyłożyć je na podpieczone ciasto.
Połowę mleka przelać do garnka i zagotować. Do pozostałego dodać budynie waniliowe w proszku, mąkę ziemniaczaną, żółtka i cukier waniliowy. Całość razem zmiksować mikserem i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając, a następnie gorący budyń rozłożyć na jabłkach.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać olej, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe i razem wymieszać. Gotową masę kokosową wyłożyć na masę budyniową i całość włożyć do piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Przed podaniem na stół ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.