Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Przełożyć do dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić długim ostrym nożem na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ładnie nam się przekroi, a samo ciasto szybko „złożymy”).
Jogurt naturalny zmiksować z serkiem homogenizowanym i kilkoma kroplami aromatu arakowego. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej masę jogurtowo-serkową, tężejącą galaretkę cytrynową (wcześniej należy rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1 ½ szklanki gorącej wody) i razem zmiksować.
Czereśnie opłukać, osuszyć i wydrylować. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić.
Na dno tortownicy wyłożyć jedną część biszkoptu, wylać tężejącą galaretkę wiśniową, rozłożyć połowę czereśni i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłożyć ¾ śmietankowej masy, przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą śmietankową masę. Wierzch ciasta udekorować pozostałymi czereśniami i płatkami migdałów.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Jest przepyszne i może być podane jako tort dla wakacyjnych solenizantów :)
Smacznego.