Przepisy Extra

Wilgotna babka z wodą gazowaną i jogurtem greckim

Wilgotna babka z wodą gazowaną i jogurtem greckim

Składniki:

Babka:
4 jajka
sól
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
½ szklanki wody gazowanej
5½ łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao do ciast
Polewa czekoladowa:
5 dag czekolady mlecznej
2,5 dag gorzkiej czekolady
3 łyżki wody (przegotowaną)
1 ½ łyżki masła
aromat waniliowy

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość.

Na koniec wsypać mąkę pszenną, dodać olej, wodę gazowaną, 5 łyżek jogurtu greckiego, proszek do pieczenia i razem zmiksować. 2/3 ciasta wylać do formy (u mnie silikonowa). Do pozostałego ciasta dodać kakao do ciast i ½ łyżki jogurt greckiego. Razem zmiksować i wylać do formy na jasne ciasto.

Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć na małą patelnię lub do rondelka. Dodać wodę, masło i kilka kropli aromatu waniliowego. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły.

Gotową polewą czekoladową polać babkę.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja robiłam tą babkę na Wielkanoc, i mi fajnie się udała. Polałam ją lukrem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczy. Pięknie się prezentowała na naszym świątecznym stole :)
Anna [2024-04-15 19:24:25]
Jest wspaniała, ja tylko zmieniam dekorację, rodzince smakuje polana lukrem i posypana prażonymi płatkami migdałów. Polecam tę wersję, pychota!!
Mama45 [2022-07-23 00:24:58]
Upiekłam babkę, ciasto jasne jest super , ale kakaowe jakby niedopieczone, dziwna konsystencja . Dodałam zgodnie z przepisem 1 łyżeczkę kakao o pół łyżki jogurtu.
elizka [2020-04-10 11:07:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.