Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość.
Na koniec wsypać mąkę pszenną, dodać olej, wodę gazowaną, 5 łyżek jogurtu greckiego, proszek do pieczenia i razem zmiksować. 2/3 ciasta wylać do formy (u mnie silikonowa). Do pozostałego ciasta dodać kakao do ciast i ½ łyżki jogurt greckiego. Razem zmiksować i wylać do formy na jasne ciasto.
Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć na małą patelnię lub do rondelka. Dodać wodę, masło i kilka kropli aromatu waniliowego. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły.
Gotową polewą czekoladową polać babkę.
Smacznego.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.