Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie szklista. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość.
Na koniec wsypać mąkę pszenną, dodać olej, wodę gazowaną, 5 łyżek jogurtu greckiego, proszek do pieczenia i razem zmiksować. 2/3 ciasta wylać do formy (u mnie silikonowa). Do pozostałego ciasta dodać kakao do ciast i ½ łyżki jogurt greckiego. Razem zmiksować i wylać do formy na jasne ciasto.
Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C.
Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć na małą patelnię lub do rondelka. Dodać wodę, masło i kilka kropli aromatu waniliowego. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły.
Gotową polewą czekoladową polać babkę.
Smacznego.