Przepisy Extra

Wiśniak z budyniem i śmietanką na herbatnikach

Przepyszne mocno owocowe ciasto na kruchych, kakaowych herbatnikach - czyli na szybko, bo ciasta już tu nie musimy wyrabiać ;) Tylko rozkładamy ciasteczka i masy, i tak, aż do wyczerpania składników ;)

Oprócz owocowej masy mamy tutaj jeszcze pyszną, aksamitną masę budyniową i puszystą masę śmietankową - mniam!

Owoce tutaj zawsze możemy zmienić na te, które mamy pod ręką, lub na te które najbardziej nam smakują, np. truskawki, jagody, czereśnie, wiśnie, gruszki - wybór mamy duży :) Kolor galaretki też możemy tutaj zmieniać - będzie kolorowo i smacznie ;) Czytaj więcej

Tego ciasta nie pieczemy, tylko odkładamy do stężenia w lodówce, czyli problem z przypaleniem, zakalcem mamy z głowy...

To ciacho fajnie się też sprawdza na różnego rodzaju przyjęciach, smakuje dzieciom i dorosłym. Śmiało można go serwować również jako owocowy tort :)

Powodzenia w przekładaniu mas i smacznego!

Składniki:

ok. 25 dag kakaowych herbatników
Masa budyniowa:
750 ml mleka
10 dag masła
2 łyżki cukru
2 budynie malinowe (z cukrem)
Masa wiśniowa:
600 ml wody
45 dag wiśni (drylowanych, mogą być mrożone)
2 galaretki wiśniowe
sok z cytryny
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny (czubata)
3 łyżki wody
Do dekoracji:
ok. 6 dag Michałków (białych lub innych cukierków)
ok. 4 dag kakaowych herbatników
cukierki dekoracyjne (np. srebrny maczek)
10 dag mlecznej czekolady
2-3 łyżki mleka

Sposób wykonania:

Kakaowe herbatniki rozłożyć w dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać masło, cukier i razem zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie malinowe w proszku i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie gorącą budyniową masę rozłożyć na herbatnikach i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do ostudzenia.

Wodę zagotować, wsypać galaretki wiśniowe i dokładnie rozmieszać. Następnie do gorącej galaretki przełożyć zamrożone wiśnie, dodać kilka kropel soku z cytryny i całość razem wymieszać. Tężejącą masę (Uwaga! z zamrożonymi wiśniami to szybciej tężeje) wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odłożyć do lodówki na około 10 minut.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić na chwilkę na bok. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Wlać żelatynę i dokładnie całość zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki.

Wierzch ciasta udekorować np. pokrojonymi cukierkami, pokruszonymi herbatnikami i srebrnym maczkiem.

Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć na małą patelnię dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Lekko ostudzić, a następnie polać ciasto. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.