Przepyszne mocno owocowe ciasto na kruchych, kakaowych herbatnikach - czyli na szybko, bo ciasta już tu nie musimy wyrabiać ;) Tylko rozkładamy ciasteczka i masy, i tak, aż do wyczerpania składników ;)
Oprócz owocowej masy mamy tutaj jeszcze pyszną, aksamitną masę budyniową i puszystą masę śmietankową - mniam!
Owoce tutaj zawsze możemy zmienić na te, które mamy pod ręką, lub na te które najbardziej nam smakują, np. truskawki, jagody, czereśnie, wiśnie, gruszki - wybór mamy duży :) Kolor galaretki też możemy tutaj zmieniać - będzie kolorowo i smacznie ;) Czytaj więcej
Tego ciasta nie pieczemy, tylko odkładamy do stężenia w lodówce, czyli problem z przypaleniem, zakalcem mamy z głowy...
To ciacho fajnie się też sprawdza na różnego rodzaju przyjęciach, smakuje dzieciom i dorosłym. Śmiało można go serwować również jako owocowy tort :)
Powodzenia w przekładaniu mas i smacznego!
Kakaowe herbatniki rozłożyć w dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Do garnka wlać 500 ml mleka, dodać masło, cukier i razem zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie malinowe w proszku i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie gorącą budyniową masę rozłożyć na herbatnikach i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do ostudzenia.
Wodę zagotować, wsypać galaretki wiśniowe i dokładnie rozmieszać. Następnie do gorącej galaretki przełożyć zamrożone wiśnie, dodać kilka kropel soku z cytryny i całość razem wymieszać. Tężejącą masę (Uwaga! z zamrożonymi wiśniami to szybciej tężeje) wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odłożyć do lodówki na około 10 minut.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić na chwilkę na bok. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Wlać żelatynę i dokładnie całość zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na herbatniki.
Wierzch ciasta udekorować np. pokrojonymi cukierkami, pokruszonymi herbatnikami i srebrnym maczkiem.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć na małą patelnię dodać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Lekko ostudzić, a następnie polać ciasto. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.