Przepisy Extra

Wiśnie w galaretce na masie z kaszy manny i na biszkopcie

Składniki:

Orkiszowy biszkopt:
6 jajek
sól
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki orkiszowej
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynowy poncz:
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody (przegotowanej, letniej)
Masa z kaszą manną:
1 litr mleka
20 dag masła
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka kaszy manny
Galaretka z owocami:
1 litr wody
1 galaretka malinowa
2 ½ łyżki żelatyny
40 dag wiśni (mrożonych, 1 opakowanie)
sok z cytryny
Do dekoracji:
3 ½ łyżka płatków migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej (jeśli jest to kokosowy, to należy go lekko podgrzać, aby się roztopił). Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach około 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć cytrynowym ponczem (sok z cytryny wymieszać z wodą).

Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego się na małym ogniu mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby w masie nie zrobiły się grudki. Masę chwilkę pogotować i gorącą wyłożyć na ostudzony biszkopt. Odłożyć do ostudzenia.

Do garnka wlać wodę, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę malinową w proszku, żelatynę i dokładnie razem rozmieszać. Następnie dodać mrożone wiśnie, a gdy masa ostygnie, dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Tężejącą masę owocową wyłożyć na masę z kaszy manny, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.