Fajne, smaczne i proste ciasto z galaretką i... owocami :)
Na jasnym biszkopcie położona jest błyskawiczna do zrobienia masa mleczna z kaszą manną, na górze galaretka o pięknym miłosnym kolorze z dodatkiem soczystych wiśni i chrupiące płatki migdałów - pycha!
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec dodać mąkę orkiszową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej (jeśli jest to kokosowy, to należy go lekko podgrzać, aby się roztopił). Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć do tradycyjnej prostokątnej formy o wymiarach około 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć cytrynowym ponczem (sok z cytryny wymieszać z wodą).
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego się na małym ogniu mleka wsypywać powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aby w masie nie zrobiły się grudki. Masę chwilkę pogotować i gorącą wyłożyć na ostudzony biszkopt. Odłożyć do ostudzenia.
Do garnka wlać wodę, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać galaretkę malinową w proszku, żelatynę i dokładnie razem rozmieszać. Następnie dodać mrożone wiśnie, a gdy masa ostygnie, dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Tężejącą masę owocową wyłożyć na masę z kaszy manny, posypać płatkami migdałowymi i włożyć do lodówki na około 6 godzin.
Smacznego.