Przepyszny czerwony barszcz do picia na wywarze mięsnym. Ma bardzo fajny smak i ładny kolor. Ten barszczyk jest idealny na każde przyjęcie - fajnie nas rozgrzeje. Nadaje się do serwowania z pasztecikami, krokietami, pierogami i sałatkami. Smacznego i udanej imprezy!
Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w duże plastry. Cebulę obrać z łusek i opłukać. Główkę czosnku przekroić w poprzek na połowę. Suszone grzyby opłukać i osuszyć. Do dużego garnka przełożyć czerwone buraki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i suszone grzybki. Zalać 3,5 litra zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz ocet balsamiczny. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu przez około 4-5 godzin.
Kości opłukać i przełożyć do garnka. Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu przez około 2-3 godziny.
Następnie do czystego dużego garnka przecedzić czerwony barszcz i wywar z kości. Dodać szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Czerwony barszcz warto przygotować dzień przed podaniem, aby przeszedł smakiem.
Podawać na gorąco, jako barszcz do picia. Idealnie pasuje do pasztecików, krokietów, pierogów i sałatek.
Z podanych składników wyjdzie około 2-3 litry pysznego czerwonego barszczu.
Smacznego.