Przepisy Extra

Wyśmienite ciasteczka francuskie z czekoladą i jagodami

To pyszne, słodkie ciasteczka wykonane na bazie ciasta francuskiego, nadziewane słodką czekoladą i przepysznymi jagodami. Ich przygotowanie nie sprawi żadnych kłopotów nawet niezbyt wprawnym cukiernikom, a stanowi niezły trening na drodze do uzyskania doświadczenia w wykonywaniu wypieków cukierniczych.

Czekoladowo-jagodowe ciasteczka z ciasta francuskiego doskonale smakują, ale równie dobrze prezentują się na stole i szybko z niego znikają. Warto je przygotować i podać na rodzinnej uroczystości czy spotkaniu towarzyskim. Czytaj więcej

Są znakomite na ciepło i na zimno. Miłośnicy czekolady mogą się pokosić i upieczone ciasteczka mogą polać przepyszną polewą czekoladową. A na koniec posypać chrupiącymi płatkami migdałów, zrumienionymi bez dodatku tłuszczu słonecznikiem lub kolorowymi cukierkami.

Polecamy!

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
Farsz:
10 dag jagód
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki tartej bułki
10 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
1 jajko

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 24 części (prostokąty o wymiarach około 4 na 8 cm - to zależy od wielkości ciasta francuskiego).

Jagody oczyścić z liści, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier wanilinowy i tartą bułkę. Razem delikatnie wymieszać. Czekoladę połamać na kostki.

Na każdy mały kawałek ciasta położyć na środek kostkę czekolady i około 1 łyżeczkę jagód. Skleić ciasteczka (sklejając ze sobą dwa krótsze boki).

Gotowe ciasteczka przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Wierzch ciasteczek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Z podanych składników wyjdą około 24 francuskie ciasteczka.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Wyśmienite, też z borówkami amerykańskimi.
Eugen510 [2011-07-30 17:10:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.