To pyszne, słodkie ciasteczka wykonane na bazie ciasta francuskiego, nadziewane słodką czekoladą i przepysznymi jagodami. Ich przygotowanie nie sprawi żadnych kłopotów nawet niezbyt wprawnym cukiernikom, a stanowi niezły trening na drodze do uzyskania doświadczenia w wykonywaniu wypieków cukierniczych.
Czekoladowo-jagodowe ciasteczka z ciasta francuskiego doskonale smakują, ale równie dobrze prezentują się na stole i szybko z niego znikają. Warto je przygotować i podać na rodzinnej uroczystości czy spotkaniu towarzyskim. Czytaj więcej
Są znakomite na ciepło i na zimno. Miłośnicy czekolady mogą się pokosić i upieczone ciasteczka mogą polać przepyszną polewą czekoladową. A na koniec posypać chrupiącymi płatkami migdałów, zrumienionymi bez dodatku tłuszczu słonecznikiem lub kolorowymi cukierkami.
Polecamy!
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 24 części (prostokąty o wymiarach około 4 na 8 cm - to zależy od wielkości ciasta francuskiego).
Jagody oczyścić z liści, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier wanilinowy i tartą bułkę. Razem delikatnie wymieszać. Czekoladę połamać na kostki.
Na każdy mały kawałek ciasta położyć na środek kostkę czekolady i około 1 łyżeczkę jagód. Skleić ciasteczka (sklejając ze sobą dwa krótsze boki).
Gotowe ciasteczka przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Wierzch ciasteczek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdą około 24 francuskie ciasteczka.
Smacznego.