Komentarze do przepisu:
Tak, można tutaj użyć wiśni mrożonych i je obgotować w słodkim syropie - powodzenia :) A wisienki z nalewki też super pomysł!
Dorota [2013-12-27 19:39:31]
Dziękuję i gratuluję! :)
Dorota [2013-03-17 21:39:43]
Proszę bardzo :) Jeśli będzie Pani widzieć, że coś z tą masą jest nie tak, to lepiej jej nie wykładać na tort, bo szkoda ciasta..., można ewentualnie w jej miejsce dać coś innego np. samą galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż podana jest na opakowaniu lub wyłożyć gęsty dżem. Będę trzymać kciuki, aby tort się udał, powodzenia :)
Dorota [2013-01-09 18:17:31]
Potrzebujemy 1 duży słoik wiśni w syropie lub po prostu kompot z wiśni (ale dobrze żeby tych wiśni było dużo). Wiśnie należy dobrze osączyć z soku i zmierzyć ilość soku. Potrzebujemy 750 ml płynu, i tak, jeśli soku będzie mało to należy dodać wody. Potem 500 ml soku należy zagotować, a w pozostałym rozmieszać galaretki i wlać do gotującego się soku. Razem wymieszać i chwilę pogotować na małym ogniu. Następnie dodać wiśnie, ponownie wymieszać i ostudzić. Myślę, że można też zrobić tę masę w inny sposób: zagotować cały sok (750 ml), do gorącego wsypać galaretki wiśniowe i dokładnie rozmieszać, na koniec przełożyć wiśnie, całość pozostawić do ostudzenia i stężenia. Na biszkopt wykładamy już mocno stężałą masę, taką aby wyłożona „już się nie przemieściła”. Jeszcze taka wskazówka: galaretka musi być dokładnie rozmieszana (nic nie może w niej pływać), bo w przeciwnym razie się nie zsiądzie. Potem gotowe ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na 24 godziny. Trzymam kciuki za kolejny wypiek, mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-06 21:23:47]
Cieszę się, że torcik się udał i smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-01 21:00:53]
Tort jest pyszny, dosyć łatwy w wykonaniu i pięknie wygląda podczas krojenia . Fantastyczny przepis! Dziękuję !
Bogusia [2011-12-03 17:32:11]
Bardzo się cieszę, że tort się udał. Goście zachwyceni, no to super, czyli przyjęcie było udane. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-08 21:16:42]
Dobrze, to ja trzymam kciuki za udany tort, powodzenia :)
Dorota [2011-04-06 08:59:17]
To jest po prostu taki przepis na masę galaretkową - przygotowuje się ją podobnie jak budyń. Aby ciasto się udało, może lepiej zrobić tę masę zgodnie z przepisem, a jak Pani coś zmieni to proszę podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami. Życzę udanego wypieku i pozdrawiam imienniczkę :D
Dorota [2011-04-04 09:41:55]
..pyszny tort..
megi [2011-01-30 17:11:42]
..pyszny tort..
megi [2011-01-30 17:11:42]
I właśnie post Haliny na naszym forum (gdzie najpierw przepis został podany) był inspiracją do wykonania tego tortu (dlatego też Ona figuruje jako autorka).
Dorota [2010-12-30 15:44:48]
Jak w przepisie Haliny z 3 grudnia 2006 roku.
ala [2010-12-29 23:27:02]