Makaron kokardki ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć na dużą patelnię i lekko zrumienić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do boczku, razem wymieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię do boczku i cebuli, razem wymieszać i smażyć jeszcze 2 minutki.
Cukinię opłukać i pokroić, najpierw wzdłuż na 4 części, a następnie każdą część cukinii w cienkie plasterki. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odłożyć na około 30 minut, a następnie odcisnąć z soku.
Do dużego żaroodpornego naczynia przełożyć makaron, cukinię, całą zawartość patelni i razem wymieszać.
Pęczek zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Do miski wlać mleko, dodać jajka, natkę zielonej pietruszki, szczyptę ziół prowansalskich, lubczyku, majeranku, czubrycy czerwonej, papryki chili, słodkiej papryki w proszku, soli i czarnego pieprzu. Całość dokładnie razem wymieszać i zalać zapiekankę.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 40 minut w temperaturze 175 °C.
Podane składniki wystarczą na około 7-8 porcji.
Smacznego.