Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowo-szpinakowa z wędzonym boczkiem

Zapiekanka makaronowo-szpinakowa z wędzonym boczkiem

Składniki:

50 dag makaronu (np. świderki)
sól
20 dag cebuli
1 łyżka oleju
4 ząbki czosnku
45 dag szpinaku (mrożony, 1 opakowanie)
ostra papryka w proszku
pieprz cytrynowy
lubczyk (suszony)
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek
35 dag wędzonego boczku
33 dag śmietany 12% (1 duży kubek)
5 dag żółtego sera
Dodatkowo:
szczypiorek

Sposób wykonania:

Makaron świderki wrzucić do wrzącej osolonej wody, wymieszać i od momentu zagotowania gotować 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i jeszcze chwilę razem smażyć. Na koniec przełożyć szpinak, dodać szczyptę soli, razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec przełożyć podgotowany makaron i razem wymieszać. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, pieprzu cytrynowego, rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej kilkoma kroplami oleju.

Wędzony boczek opłukać, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, zrumienić i zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Całość razem wymieszać i wyłożyć na makaron ze szpinakiem.

Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piernika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Gorącą zapiekankę posypać szczypiorkiem i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
wystarczy ugotować makaron... podsmażyć boczek i szpinak... wybełtać to wszystko razem i wyżerka 'palce lizać'...:)
Thom Wit [2018-05-22 09:52:45]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.