Makaron świderki wrzucić do wrzącej osolonej wody, wymieszać i od momentu zagotowania gotować 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i jeszcze chwilę razem smażyć. Na koniec przełożyć szpinak, dodać szczyptę soli, razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec przełożyć podgotowany makaron i razem wymieszać. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, pieprzu cytrynowego, rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego wcześniej kilkoma kroplami oleju.
Wędzony boczek opłukać, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, zrumienić i zdjąć z ognia. Dodać śmietanę i starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Całość razem wymieszać i wyłożyć na makaron ze szpinakiem.
Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do nagrzanego piernika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić. Gorącą zapiekankę posypać szczypiorkiem i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.