Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (z 1 łyżką oleju) i odcedzić. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Przełożyć mielone mięso i podzielić łyżką na kawałki. Następnie dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki, kminku, kolorowego pieprzu i soli. Razem wymieszać i podsmażyć mięso. Por opłukać, pokroić w plasterki, dodać do mięsa i razem podsmażyć.
Do dużego garnka przełożyć makaron, całą zawartość patelni i ¾ startego żółtego sera. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki i razem wymieszać.
Duże żaroodporne naczynie wysmarować olejem (2 łyżkami), przełożyć do niego połowę masy makaronowo-mięsnej, rozłożyć plasterki pomidorów, posypać szczyptą bazylii, następnie wyłożyć pozostałą masę makaronowo-mięsną, na niej ułożyć pozostałe plasterki pomidorów i posypać szczyptą bazylii.
Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec gotową zapiekankę posypać pozostałym żółtym serem, przykryć pokrywką i włożyć na 1 minutkę do piekarnika. Przed podaniem na stół wierzch zapiekanki posypać rzeżuchą.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.