Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i stopić. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do słoniny, razem wymieszać i zeszklić cebulę. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Oprószyć szczyptą soli, pieprzu, razem wymieszać i smażyć, aż woda wyparuje. Cukinię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, przełożyć do pieczarek i razem smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cukinii pod koniec smażenia.
Marchew i czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do rondelka przełożyć klarowane masło i roztopić. Następnie przełożyć marchew, czerwone buraki i podsmażyć razem. Następnie wlać 1 szklankę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż woda wyparuje.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i wsypać do dużej miski. Następnie przełożyć całą zawartość patelni oraz rondelka. Dodać szczyptę majeranku, ziół prowansalskich, ostrej i słodkiej papryki w proszku oraz natkę zielonej pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i przykryć pokrywką (można też nakryć folią aluminiową).
Gotową zapiekankę włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać zapiekankę. Następnie wierzch zapiekanki posypać jeszcze drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki (można też suszoną). Przykryć pokrywką i zostawić pod przykryciem na 2 minuty, aby ser się roztopił.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.