Szybka, łatwa i zdrowa zapiekanka makaronowa na obiad - na zdrowy obiad trzeba dodać :)
W skład tej zapiekanki wchodzi kilka prostych, dość tanich i co ważne zdrowych produktów: razowy makaron, szpinak, czosnek, cebula, pieczarki i tuńczyk.
To proste i smaczne danie obiadowe można przygotować w zaledwie 30 minut, warto się skusić ;)
Smacznego!
Makaron razowy ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić.
Mrożony szpinak przełożyć do rondelka. Dodać wodę, masło i podgrzewać pod przykryciem, aż się rozmrozi. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Do szpinaku dodać czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Razem wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do cebuli, dodać szczyptę soli, pieprzu i razem smażyć. Pod koniec smażenia dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, tymianku oraz natki zielonej pietruszki.
Tuńczyka przełożyć na sitko i odsączyć z soku. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tymianek pokroić.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Na dno naczynia przełożyć połowę makaronu, potem układać warstwami następujące składniki: szpinak, pieczarki i tuńczyk, a na górę wyłożyć pozostały makaron. Naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C. Na koniec posypać wierzch zapiekanki żółtym serem i włożyć jeszcze na 1-2 minutki do gorącego piekarnika. Następnie posypać świeżym tymiankiem i gorącą zapiekankę podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.
Smacznego.