Przepisy Extra

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą pekińską

Składniki:

Zapiekanka:
1 1/2 kg ziemniaków
20 dag cebuli
4 łyżki oleju
50 dag mielonego mięsa
ok. 80 dag kapusty pekińskiej (1 średnia)
40 dag pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
mielony kminek
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
koperek

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, opłukać i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować 15 minut, od momentu zagotowania się. Następnie ziemniaki, odcedzić, ostudzić i pokroić w plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mielone mięso, kapustę pekińską, pomidory, koncentrat pomidorowy i czosnek. Razem wymieszać i smażyć około 15 minut. Na koniec dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem i wyłożyć do niego połowę ziemniaków, farsz z kapustą pekińską i pozostałe ziemniaki. Na górę rozłożyć masło i naczynie przykryć pokrywką. Zapiekać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Przed podaniem na stół, zapiekankę posypać koperkiem.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dzięki za przepis muszę na coś wykorzystać kapustę, która mi została.
edi [2016-01-26 01:15:56]
Proszę bardzo :)
Dorota [2013-06-04 22:18:12]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.