Ziemniaki obrać, opłukać i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować 15 minut, od momentu zagotowania się. Następnie ziemniaki, odcedzić, ostudzić i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mielone mięso, kapustę pekińską, pomidory, koncentrat pomidorowy i czosnek. Razem wymieszać i smażyć około 15 minut. Na koniec dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem i wyłożyć do niego połowę ziemniaków, farsz z kapustą pekińską i pozostałe ziemniaki. Na górę rozłożyć masło i naczynie przykryć pokrywką. Zapiekać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Przed podaniem na stół, zapiekankę posypać koperkiem.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.