Przepyszna, soczysta i chrupiąca surówka z zielonej sałaty z gruszką. Do tego zestawu dołożyłam jeszcze zielonego ogórka, por, szczypiorek i dressing :)
Suróweczka wyszła taka, że palce lizać - bardzo smakowała dzieciom, a to ważne, bo teraz to dzieciom ciężko dogodzić smakowo, a zwłaszcza w kwestii warzyw ;) Czytaj więcej
Mix sałat przełożyć do miski. Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Zielonego ogórka opłukać i pokroić w kostkę (w skórce). Por opłukać i pokroić w paski. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
Do miseczki wlać olej, dodać kilka kropel miodu, szczyptę cynamonu, gałki muszkatołowej, soli i czarnego pieprzu do smaku. Całość razem wymieszać.
Do sałaty przełożyć gruszki, zielonego ogórka, por, szczypiorek i całość polać miodowym sosem. Wymieszać, ostawić na około 10 minut Na koniec ponownie wymieszać, posypać rzeżuchą i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.