Ta doskonała sałatka świetnie pasuje do wszelkich dań obiadowych przygotowywanych w sposób tradycyjny w kuchni oraz w plenerze, na grillu w ogrodzie przy domu...
Sałatka składa się jak gdyby z dwóch części. Jedną część stanowi zielona sałata i szczypiorek, a więc bogate w witaminy jarzyny. Czytaj więcej
Drugą część stanowi cebulowo-porowy sos, którym sałata będzie oblana. Równocześnie sos doda wyrazistości i odpowiedniego smaku całej potrawie.
Warto spróbować i podać taką zdrową oraz smaczną potrawę warzywną na najbliższym spotkaniu przy grillu.
Zachęcamy bo warto!
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Sparzyć i ostudzić. Por opłukać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć cebulę, por i śmietanę. Dodać szczyptę ziół do sałatek i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Do czystej przezroczystej miski wyłożyć połowę zielonej sałaty, polać połową sosu, wyłożyć pozostałą zieloną sałatę i polać pozostałym sosem.
Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem i włożyć do lodówki na około 20 minut. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub dodatek do potraw z grilla.
Smacznego.