Surówka z zielonej sałaty i zielonego ogórka to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu danie. Sałata i ogórek należą do grupy tzw. zielonych jarzyn, do której zaliczane są ponadto między innymi: pietruszka, rzeżucha, koperek, szczypiorek, szpinak, brokuły, brukselka i inne. Wszystkie te zielone warzywa to prawdziwe bomby witaminowe - kopalnia witamin i minerałów. Warto, aby w menu każdego człowieka, bez względu na płeć i wiek znalazły się właśnie te cenne warzywa! Czytaj więcej
Zaleca się, aby warzywa te były spożywane na surowo. W tej formie zachowują one najwięcej wartości odżywczych i są łatwo przyswajalne przez organizm.
Nasz przepis jest przykładem przyrządzenia takiej zdrowej przystawki do dań mięsnych i rybnych, a nawet przekąski, która może zastąpić np. chipsy.
Zachęcamy wszystkich do jak najczęstszego spożywania zielonych warzyw!
I życzymy smacznego :)
Zieloną sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Zielony ogórek umyć, osuszyć i pokroić w skórce wzdłuż, przekroić i potem pokroić w cienkie plasterki.
Do miski przełożyć zieloną sałatę i zielony ogórek. Dodać oliwę z oliwek, granulowany czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Smacznego.