Przepisy Extra

Zielona sałata z ogórkiem

Surówka z zielonej sałaty i zielonego ogórka to bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu danie. Sałata i ogórek należą do grupy tzw. zielonych jarzyn, do której zaliczane są ponadto między innymi: pietruszka, rzeżucha, koperek, szczypiorek, szpinak, brokuły, brukselka i inne. Wszystkie te zielone warzywa to prawdziwe bomby witaminowe - kopalnia witamin i minerałów. Warto, aby w menu każdego człowieka, bez względu na płeć i wiek znalazły się właśnie te cenne warzywa! Czytaj więcej

Zaleca się, aby warzywa te były spożywane na surowo. W tej formie zachowują one najwięcej wartości odżywczych i są łatwo przyswajalne przez organizm.

Nasz przepis jest przykładem przyrządzenia takiej zdrowej przystawki do dań mięsnych i rybnych, a nawet przekąski, która może zastąpić np. chipsy.

Zachęcamy wszystkich do jak najczęstszego spożywania zielonych warzyw!

I życzymy smacznego :)

Składniki:

1 główka zielonej sałaty
1 duży zielony ogórek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
granulowany czosnek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Zieloną sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Zielony ogórek umyć, osuszyć i pokroić w skórce wzdłuż, przekroić i potem pokroić w cienkie plasterki.

Do miski przełożyć zieloną sałatę i zielony ogórek. Dodać oliwę z oliwek, granulowany czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Robiłam ta sałatke i wyszla przepyszna . Naprawde polecam ;)
Marika :) [2010-11-17 15:00:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.