Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Mozzarellę wyciągnąć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Szczypiorek opłukać, osuszyć i pokroić.
Do rondelka przełożyć pestki dyni i łuskany słonecznik. Dodać masło, razem wymieszać i lekko zrumienić na małym ogniu, od czasu do czasu wymieszać, aby się nie przypaliło. Ostudzić.
Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, pomidory, mozzarellę, por, szczypiorek, szczyptę bazylii i ostudzone pestki dyni ze słonecznikiem. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na około 15 minut.
Sałatkę można podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako dodatek do potraw z grilla.
Smacznego.