Liście lodowej sałaty i rzodkiewki opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Rzodkiewki opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czerwoną i zieloną paprykę oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Seler naciowy i por opłukać, osuszyć i również pokroić w kostkę.
Do miski przełożyć sałatę lodową, liście rzodkiewki, rzodkiewkę, czerwoną i zieloną paprykę, gruszkę, seler naciowy i por. Dodać olej, szczyptę imbiru, czosnku niedźwiedziego, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Słonecznik zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Sałatkę przełożyć do szklanej salaterki i udekorować zrumienionym słonecznikiem. Podawać do potraw z grilla lub jako surówkę do obiadu.
Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.
Smacznego.