Przepisy Extra

Zielona sałatka z rzodkiewką i gruszką do potraw z grilla

Składniki:

sałatka lodowa (kilka listków)
½ pęczka rzodkiewki
liście z rzodkiewki (mogą być z całego pęczka)
15 dag czerwonej papryki
15 dag zielonej papryki
20 dag gruszek (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 dag selera naciowego
2 dag pora
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
imbir (w proszku)
czosnek niedźwiedzi
majeranek
sól
pieprz
Do dekoracji:
4 łyżki słonecznika

Sposób wykonania:

Liście lodowej sałaty i rzodkiewki opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Rzodkiewki opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czerwoną i zieloną paprykę oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Seler naciowy i por opłukać, osuszyć i również pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć sałatę lodową, liście rzodkiewki, rzodkiewkę, czerwoną i zieloną paprykę, gruszkę, seler naciowy i por. Dodać olej, szczyptę imbiru, czosnku niedźwiedziego, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Słonecznik zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Sałatkę przełożyć do szklanej salaterki i udekorować zrumienionym słonecznikiem. Podawać do potraw z grilla lub jako surówkę do obiadu.

Podane składniki wystarczą na około 5-6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.