Zielone szparagi obok szparagów białych, to najpopularniejsze w Polsce warzywa z tego gatunku. Jeśli ktoś chce poprawić swoją pamięć i koncentrację, to powinien jak najczęściej spożywać potrawy zawierające szparagi, a warto też wiedzieć, że sezon na te warzywa jest krótki - więc trzeba się śpieszyć ;)
Zapiekanka wykonana według tego przepisu to smaczna potrawa, w której w roli głównej występują zielone szparagi. Razem z tym zdrowym warzywem zapieczono jeszcze cebulę, szczypiorek, czosnek oraz żółty ser i szynkę. Tak więc w zapiekance znalazły się jarzyny, nabiał oraz chude mięso - mniam! Czytaj więcej
Taka zawartość zapiekanki, daje smakowite i wyraziste danie, które dodatkowo stanowi ozdobę stołu, ale na krótko, ponieważ błyskawicznie znika z naczynia.
To danie to fajny pomysł, na coś dobrego i innego na letni, wakacyjny obiad. Świetnie smakuje nawet w gorące, upalne dni - serwowane na świeżym powietrzu.
W żaroodpornym naczyniu wygląda ciekawie i apetycznie, a smakuje... rewelacyjnie!
Polecamy i życzymy smacznego :)
Zdrewniałe końcówki zielonych szparagów odłamać. Następnie opłukać i wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem szczypty soli, cukru i niewielkiej ilości masła. Gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Cebulę obrać z łusek, opłukać i zrumienić na oleju. Szynkę pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek.
Żaroodporne naczynie posmarować olejem (1 łyżką). Na spód naczynia wyłożyć szparagi, a na nich rozłożyć podsmażoną szynkę z cebulą. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na szynce z cebulą. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić i posypać żółty ser.
Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 180 °C.
Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.
Smacznego.