Przepisy Extra

Zielony groszek w bułce tartej

Sezon na zielony groszek trwa... teraz mamy okres zbiorów, szalejemy więc w kuchni z zielonymi kuleczkami ;)

Jako dodatek obiadowy sprawdził się rewelacyjnie! Mniam :)I do tego jest bardzo łatwy oraz szybki w przygotowaniu :)

Zielony groszek z masełkiem i bułką tartą trzeba w sezonie letnim zjeść. Polecam zwłaszcza miłośnikom groszku...

Smacznego:)

Zielony groszek w bułce tartej

Składniki:

15 dag świeżego zielonego groszku (1 szklanka)
sól
cukier
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Zielony groszek obrać ze strączków i opłukać. Wrzucić do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut i odcedzić.

Na patelnię wsypać bułkę tartą i zrumienić na suchej patelni (na małym ogniu). Następnie dodać masło, roztopić i minutkę razem smażyć. Na koniec przełożyć zielony groszek, wymieszać i chwilę razem smażyć.

Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy.

Podane składniki wystarczą na około 2 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.