Przepisy Extra

Ziemniaki pieczone w skórkach

Nie lubisz obierać ziemniaków?? Bądź za bardzo Ci się nie chce lub nie masz za dużo czasu na obieranie... zawsze na szybko wybierasz makaron, kaszę, ryż??

A ja zaproponuję Ci jednak te ziemniaki :) Tutaj wystarczy je tylko dokładnie umyć, pokroić w dużą kostkę i już cała nasza robota ;)

Teraz tylko polanie aromatyczną marynatą i pieczenie w piekarniku...

Ten przepis na pieczone ziemniaki jest bardzo prosty, a ziemniaczki udadzą się i zasmakują każdemu!

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, a te są jedne z najlepszych w smaku, ale i najłatwiejsze i najszybsze w wykonaniu :)

Nadają się do wszystkiego: pieczonych mięs, kotletów, smażonych ryb, potraw z grilla, sadzonego jajka, gęstych sosów, np. czosnkowego, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, a nawet same smakują wyśmienicie! Można je posypać szczypiorkiem, koperkiem, zieloną cebulką... na co mamy tylko ochotę :P Czytaj więcej

Najlepiej nadają się tutaj młode ziemniaki, a najlepsze to te prosto z wykopków ;) Czyli jesienią przepis będzie wykorzystany na maxa ;) Ale i starsze ziemniaki też się tu dobrze sprawdzą, u mnie jeszcze stare ziemniaki w maju dały radę (ale przechowywane były w babcinej piwnicy, gdzie warunki miały super).

Te pieczone w skórkach ziemniaczki są tak smaczne, że warto zrobić ich trochę więcej, bo znikają błyskawicznie ;)

Dzieciom przypominają frytki, także wszystko jasne!

Smacznego.

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
rozmaryn
tymianek
lubczyk
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Ziemniaki opłukać (jeśli są bardzo brudne to zamoczyć w wodzie na kilka minut), a następnie dokładnie umyć (np. szczoteczką) i ponownie opłukać. Pokroić w grubą kostkę i rozłożyć w formie do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Do miseczki wlać oliwę z oliwek i olej. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozmarynu, tymianku, lubczyku, soli, czarnego pieprzu i dokładnie razem rozmieszać.

Połową sosu z przyprawami polać ziemniaki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie formę z ziemniakami wyciągnąć z piekarnika, ziemniaki polać pozostałym sosem z przyprawami i ponownie całość włożyć do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 °C.

Podać na gorąco do kotletów, ryb lub z maślanką.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Te pieczone ziemniaki w skórce wyszły przepyszne! Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a aromatyczne przyprawy nadają im wyjątkowego smaku. Idealnie pasują jako dodatek do kotletów, ryb lub nawet samodzielnie z maślanką. Na pewno będę je często robić!
Ola40 [2024-06-19 13:19:45]
Super są te ziemniaki, moje dzieci się w nich tak rozsmakowały, że co drugi dzień je piekę ;) ;0 ;) Serwuję im do wszystkiego: ryby, nagetsów, maślanki - i do tego jeszcze surówka z pekinki. Pycha
Renatka [2021-11-09 17:21:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.