Nie lubisz obierać ziemniaków?? Bądź za bardzo Ci się nie chce lub nie masz za dużo czasu na obieranie... zawsze na szybko wybierasz makaron, kaszę, ryż??
A ja zaproponuję Ci jednak te ziemniaki :) Tutaj wystarczy je tylko dokładnie umyć, pokroić w dużą kostkę i już cała nasza robota ;)
Teraz tylko polanie aromatyczną marynatą i pieczenie w piekarniku...
Ten przepis na pieczone ziemniaki jest bardzo prosty, a ziemniaczki udadzą się i zasmakują każdemu!
Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, a te są jedne z najlepszych w smaku, ale i najłatwiejsze i najszybsze w wykonaniu :)
Nadają się do wszystkiego: pieczonych mięs, kotletów, smażonych ryb, potraw z grilla, sadzonego jajka, gęstych sosów, np. czosnkowego, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, a nawet same smakują wyśmienicie! Można je posypać szczypiorkiem, koperkiem, zieloną cebulką... na co mamy tylko ochotę :P Czytaj więcej
Najlepiej nadają się tutaj młode ziemniaki, a najlepsze to te prosto z wykopków ;) Czyli jesienią przepis będzie wykorzystany na maxa ;) Ale i starsze ziemniaki też się tu dobrze sprawdzą, u mnie jeszcze stare ziemniaki w maju dały radę (ale przechowywane były w babcinej piwnicy, gdzie warunki miały super).
Te pieczone w skórkach ziemniaczki są tak smaczne, że warto zrobić ich trochę więcej, bo znikają błyskawicznie ;)
Dzieciom przypominają frytki, także wszystko jasne!
Smacznego.
Ziemniaki opłukać (jeśli są bardzo brudne to zamoczyć w wodzie na kilka minut), a następnie dokładnie umyć (np. szczoteczką) i ponownie opłukać. Pokroić w grubą kostkę i rozłożyć w formie do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Do miseczki wlać oliwę z oliwek i olej. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozmarynu, tymianku, lubczyku, soli, czarnego pieprzu i dokładnie razem rozmieszać.
Połową sosu z przyprawami polać ziemniaki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Następnie formę z ziemniakami wyciągnąć z piekarnika, ziemniaki polać pozostałym sosem z przyprawami i ponownie całość włożyć do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 °C.
Podać na gorąco do kotletów, ryb lub z maślanką.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.