Przepisy Extra

Zupa krem z kalarepy

Z kalarepy można też zrobić świetną zupkę, i to do tego krem!

Ta zupa jest łatwa, szybka w przygotowaniu i do tego tania. Długo też nie trzeba na nią czekać. Chwilkę warzywa się pogotują, całość miksujemy, przyprawiamy i już serwujemy...

Ma ona jasny kolor, gdyż zawiera sama "białe warzywa": kalarepę, ziemniaki, seler, cebulę i czosnek. Takie połączenie jest smaczne i zdrowe, a zupka jest pożywna i sycąca.

Można ją podawać z różnymi dodatkami: z groszkiem ptysiowym, grzankami, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni, keksem śmietany, gorącymi tostami...pycha! Czytaj więcej

A wiadomo, że kalarepa jest bardzo zdrowa. Do jej właściwości prozdrowotnych zalicza się m.in.: usuwanie toksyn z organizmu, neutralizowanie wolnych rodników, działanie antynowotworowe.

Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi.

Noooo... to chyba warto się jej bliżej przyjrzeć, a może i zaprzyjaźnić ;)

Smacznego :)

Składniki:

10 dag cebuli
½ łyżki oleju (np. kokosowego)
30 dag kalarepy (waga po obraniu)
20 dag ziemniaków (waga po obraniu)
2 dag selera (waga po obraniu)
750 ml wody (lub bulionu)
½ łyżeczki Vegety (bez konserwantów)
liście laurowe (w proszku)
ostra papryka w proszku
pieprz kolorowy (mielony)
sól
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki zielonej pietruszki
1 ½ łyżki śmietanki 30%
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Kalarepę, ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.

Następnie warzywa zalać wodą. Dodać Vegetę oraz szczyptę liści laurowych, ostrej papryki, kolorowego pieprzu i soli. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Zieloną pietruszkę, opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie razem z czosnkiem przełożyć do garnka z zupą i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Na koniec dodać słodką śmietankę i kilka kropli soku z cytryny.

Gorącą zupę krem rozlać na talerze, polać delikatnie słodką śmietanką i udekorować listkiem zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.