Z kalarepy można też zrobić świetną zupkę, i to do tego krem!
Ta zupa jest łatwa, szybka w przygotowaniu i do tego tania. Długo też nie trzeba na nią czekać. Chwilkę warzywa się pogotują, całość miksujemy, przyprawiamy i już serwujemy...
Ma ona jasny kolor, gdyż zawiera sama "białe warzywa": kalarepę, ziemniaki, seler, cebulę i czosnek. Takie połączenie jest smaczne i zdrowe, a zupka jest pożywna i sycąca.
Można ją podawać z różnymi dodatkami: z groszkiem ptysiowym, grzankami, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni, keksem śmietany, gorącymi tostami...pycha! Czytaj więcej
A wiadomo, że kalarepa jest bardzo zdrowa. Do jej właściwości prozdrowotnych zalicza się m.in.: usuwanie toksyn z organizmu, neutralizowanie wolnych rodników, działanie antynowotworowe.
Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi.
Noooo... to chyba warto się jej bliżej przyjrzeć, a może i zaprzyjaźnić ;)
Smacznego :)
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Kalarepę, ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
Następnie warzywa zalać wodą. Dodać Vegetę oraz szczyptę liści laurowych, ostrej papryki, kolorowego pieprzu i soli. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą soli i rozgnieść widelcem, aby czosnek puścił sok. Zieloną pietruszkę, opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie razem z czosnkiem przełożyć do garnka z zupą i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Na koniec dodać słodką śmietankę i kilka kropli soku z cytryny.
Gorącą zupę krem rozlać na talerze, polać delikatnie słodką śmietanką i udekorować listkiem zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.