Jeśli znudził nam się żurek wielkanocny, barszcz biały z kiełbaską lub chcemy przetestować coś nowego na Święta Wielkanocne to polecam pożywną zupę chrzanową! :)
Jest ona naprawdę pyszna. Do tego tania i bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić w zaledwie 30 minut, a tyle czasu chyba można wygospodarować na ugotowanie pysznej i zdrowej świątecznej zupki ;) Jej ostrość możemy regulować sami - zaczynamy dodawać chrzan od jednej łyżki, a gdy nie czujemy ostrości, automatycznie zwiększamy ilość łyżek - pełnych chrzanu. A miłośnicy i wielbiciele chrzanu oczywiście mogą dodać go znacznie więcej, np. jeden "cały słoiczek" ;)
Chrzan - nazywany jest bombą witaminową, i nie bez powodu... m.in. pobudza on działanie soków trawiennych, ma pozytywny wpływ na nasz metabolizm i jest również naturalnym antybiotykiem działającym bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób... Dlatego bardzo chętnie znajduje on swoje miejsce na wielkanocnym stole :) Czytaj więcej
Jak wiadomo chrzan jest nieodzownym elementem świątecznej wielkanocnej święconki. Ma on nam zapewnić przez cały rok zdrowie i siły witalne. Pamiętajcie więc o nim w Wielkanoc! :)
Przepisów na zupy chrzanowe jest bardzo dużo, my przedstawiamy taką klasyczną, bez białej kiełbasy, bez szynki, bez boczku - taką można powiedzieć jeszcze postną, i delikatną w smaku. Warto się skusić - nie pożałujecie :)
Zupka ta świetnie rozgrzewa, i jest idealną propozycją nawet na wczesne, świąteczne śniadanie, kiedy zmarznięci i głodni wrócimy z Rezurekcji :)
Taką zupkę można także gotować w tygodniu. Jeśli ktoś szuka pomysłu na szybki i niedrogi obiad, to ta zupka będzie właśnie wspaniałym rozwiązaniem. Można ją także podawać z grzankami, groszkiem ptysiowy, ryżem i dużą ilością zieleninki. Wybór dodatków jest bardzo duży, każdy tu znajdzie coś dobrego dla siebie :)
Smacznego!
Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać ze skórki. Opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody. Dodać listek laurowy i gotować razem na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Cebulę obrać z łusek i opłukać. Por opłukać i razem z cebulą pokroić w kostkę. W rondelku roztopić masło, przełożyć cebulę z porem i lekko zrumienić. Następnie przełożyć do zupy, wymieszać i gotować jeszcze razem 5 minut. Dodać chrzan, zagotować i zdjąć z ognia.
Na koniec listek laurowy wyciągnąć, a całość zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać śmietankę, kilka kropli soku z cytryny i szczyptę cukru. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i gorącą zupę rozlać na talerze. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i szczyptą majeranku.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.