Przepisy Extra

Zupa cygańska

Składniki:

30 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy (dobrej)
25 dag cebuli (waga po obraniu)
20 dag czerwonej papryki (1 sztuka)
20 dag żółtej papryki (1 sztuka)
40 dag pomidorów (2-3 sztuki)
4 ząbki czosnku
40 dag ziemniaków (waga po obraniu)
1 litr soku pomidorowego
1 litr wody
2 liście laurowe
1 łyżeczka Vegety (bez konserwantów)
2 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek kolorowego pieprzu
sól
pieprz czarny
majeranek
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Wędzony boczek pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do wędzonego boczku. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Zrumieniony boczek z kiełbasą przełożyć do dużego garnka (pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz).

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z tłuszczem i zrumienić. Czerwoną i żółtą paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dodać do cebuli, wymieszać i dalej razem smażyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Dodać do cebuli z papryką, razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli, wymieszać i smażyć razem jeszcze minutkę.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z boczkiem i kiełbasą. Przełożyć tam również cebulę z dodatkami. Wlać sok pomidorowy i wodę. Dodać listki laurowe, Vegetę, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka kolorowego pieprzu, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki.

Podawać na gorąco np. z dodatkiem posmarowanego masłem pieczywa (najlepiej świeżych bułeczek).

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji apetycznej, kolorowej i smacznej zupki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Super :) To powodzenia życzę i smacznego :)
Dorota [2017-01-31 21:42:44]
JUŻ NABRAŁAM OCHOTY JA MAM MASZYNKĘ DO KROJENIA W KOSTKĘ TO MI SZBKOPÓJDZIE
BEA [2017-01-31 19:05:45]
No tak trochę trzeba się przy niej nakroić, ale chyba warto ;) Cieszę się, że Wam smakowała. Pozdrawiam :)
Dorota [2017-01-30 17:31:55]
zupa bardo dobra,ale też bardzo pracochłonna.Wczoraj podałam na obiad dla moich gości.
tessa [2017-01-28 09:08:32]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.