Wędzony boczek pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do wędzonego boczku. Razem wymieszać i smażyć na małym ogniu. Zrumieniony boczek z kiełbasą przełożyć do dużego garnka (pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz).
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z tłuszczem i zrumienić. Czerwoną i żółtą paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dodać do cebuli, wymieszać i dalej razem smażyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Dodać do cebuli z papryką, razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli, wymieszać i smażyć razem jeszcze minutkę.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z boczkiem i kiełbasą. Przełożyć tam również cebulę z dodatkami. Wlać sok pomidorowy i wodę. Dodać listki laurowe, Vegetę, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka kolorowego pieprzu, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Całość razem wymieszać, zagotować i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i natki zielonej pietruszki.
Podawać na gorąco np. z dodatkiem posmarowanego masłem pieczywa (najlepiej świeżych bułeczek).
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji apetycznej, kolorowej i smacznej zupki.
Smacznego.