Zdrowa, smaczna i błyskawiczna zupa z dyni i marchewki. Można ją przygotować w 20 minut, a z pomocą bliskiej osoby nawet w 10 minut. Duża szczypta pieprzu ziołowego i ostrej papryki w proszku sprawi, że zupka świetnie nas rozgrzeje. Jest idealna na jesienne i zimowe obiady :)
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka przełożyć masło i roztopić. Przełożyć marchew, dynię, razem wymieszać i podsmażyć. Następnie wlać ½ litra wody, dodać listek laurowy i gotować po przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut.
Na koniec listek laurowy wyjąć, a do zupy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ostrej papryki w proszku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem ziołowym. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącej zupy dodać śmietankę i razem dokładnie wymieszać. Gorącą zupę rozlać na talerze i posypać groszkiem ptysiowym.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.