Prosta, szybka, delikatna i smaczna zupka do przygotowania :) Jest idealna na każdy dzień tygodnia. Smakuje całej rodzice - i małym, i dużym - nic tylko ją gotować i gotować :)
Jeśli nie mamy pomysłu na zupkę to polecam właśnie błyskawiczną zupkę krem z patisona, a jeśli nie mamy patisona ;) to śmiało można zastąpić go cukinią lub dynią - i też będzie pycha!
To zdrowie na talerzu do zrobienia w zaledwie 30 minut - warto się skusić.
Smacznego.
Patisona obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i również pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, dodać listek laurowy i zagotować. Przełożyć patisona, ziemniaki i gotować przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą i porem przełożyć do garnka z zupą. Razem wymieszać i gotować dalej przez kolejne 10 minut.
Czosnek obrać z łusek, pokroić w kostkę i rozgnieść widelcem. Wrzucić do zupy, pogotować jeszcze przez 1 minutkę i zdjąć z ognia. Z zupy wyjąć listek laurowy i całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach majeranku, kilka kropli sosu sojowego oraz soli i pieprzu do smaku.
Gorącą zupę rozlać do bulionówek i posypać groszkiem ptysiowym. Dodać keks śmietany i oprószyć curry. Zupę można udekorować jeszcze zieleninką.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.