To bardzo dobry i sprawdzony przepis na fajną zupkę. A jej urok tkwi w prostocie...
Zawiera ona dużo kolorowych, zdrowych i pożywnych składników: zieloną soczewicę, cebulę, czerwoną paprykę, ziemniaki, por, natkę zielonej pietruszki, kurkumę, majeranek, ostrą i słodką paprykę... jednym zdaniem: dużo się dzieje na tym talerzu! Aaaaa... to chyba dobrze :) Pięknego koloru nadaje jej kurkuma, a intensywności barw czerwona papryka i zielony por. Hmm.... widać, że zielona soczewica czuje się dobrze w tym doborowym towarzystwie ;)
Warto wiedzieć, że soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Zawiera ona dużą ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i na oczyszczanie naszego organizmu z toksyn, zapobiega zaparciom, doskonale wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, a także stabilizuje poziom glukozy we krwi. Czytaj więcej
Zupa ta jest bardzo smaczna, pożywna, kolorowa i wbrew pozorom szybka do przygotowania. Jest też łatwa do przyrządzenia i tania, a wychodzi jej bardzo dużo, czyli... zupka ta ma same plusy :) Jest idealna dla Tych co lubią gotować, ale i dla Tych, co przy garach stać nie lubią... ;) Trochę pracy włożymy w jej wykonanie i... już gorący garnek z parującą zupą jest gotowy do podania!
Wystarczy jej na obiad dla duużej rodziny lub będziemy mieli zupkę na dwa dni :) czyli na drugi dzień odpoczywamy ;)
Zupa ta jest idealna na każdą porę roku i na każdą pogodę! Każdy z przyjemnością będzie sięgał po talerz lub dwa ;) tej pysznej, domowej zupki :)
Smacznego!
Zieloną soczewicę opłukać i wrzucić do wrzącej wody lub bulionu. Dodać listek laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować dalej na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce masła. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Kiełbaskę obrać z osłonki, również pokroić w kostkę i dodać do cebuli z papryką. Wymieszać, chwilkę razem podsmażyć i przełożyć do garnka z zupą. Por opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do zupy. Całość razem wymieszać i gotować jeszcze na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
W rondelku roztopić pozostałe masło (1 łyżkę), dodać mąkę pszenną i lekko zrumienić, cały czas mieszając. Następie wlać ½ szklanki zimnej wody, dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek i razem zagotować. Na koniec wlać 2 chochelki zupy (z garnka), dokładnie rozmieszać i całość przelać do gotującej się zupy. Razem wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Na koniec dodać natkę zielonej pietruszki, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, kurkumy oraz majeranku. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i podawać na gorąco. Zupka świetnie smakuje z kromką świeżego chlebka posmarowanego masłem.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji pożywnej i smacznej zupy.
Smacznego.