Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.
Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka. Dodać listki laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i zagotować.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i razem z ziemniakami przełożyć do gotującego się wywaru. Zmniejszyć ognień i gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
Białą kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki. Wędzony boczek, który wcześniej się parzył pokroić w kostkę. Razem z białą kiełbasą przełożyć do wywaru z ziemniakami, wymieszać i pogotować przez około 5 minut. Następnie wlać zakwas na żurek, wymieszać i pogotować jeszcze całość razem przez około 5 i zdjąć z ognia.
Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na deskę, posypać szczyptą soli i rozgnieć widelcem, aby puścił sok. Następnie razem ze słodką śmietanką dodać do żurku. Na koniec dodać rozgnieciony w palcach majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i podawać na gorąco z ugotowanym na twardo jajkiem.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.